Uns 800 professors universitaris d'Espanya han escrit una carta oberta als rectors de les universitats públiques catalanes, en la qual expressen el seu «radical desacord» amb el contingut «aberrant» del manifest d'aquests centres a favor de la llibertat dels polítics presos. Entre els signants hi ha nou professors de la UdG.

Es tracta de Susanna Oromí, professora de Dret Penal; Esmeralda Úbeda, de Física; Ariel David Sribman, de Ciència Política; María Luisa Esteve i Esteve Quintana, de Dret Financer i Tributari; Josep-Abel González, de Física Aplicada; Luis Francisco Carrillo, de Dret Internacional Privat; José Luis Linares, catedràtic de Dret Privat i Dolors Canals Ametller, de Dret Administratiu.

En el text, argumenten que els òrgans de govern de les universitats estan conformats per professors, estudiants i personal d'administració i serveis, que «de cap manera han estat elegits per les seves idees polítiques». Per tant, «no tenen legitimitat moral per pronunciar-se sobre qüestions d'ordre polític en nom de les persones a les quals representen».

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions, Pedro Duque, hi va mostrar el seu «total suport» i, a través de Twitter, va dir que «no podem permetre que les idees d'uns es converteixin en la mordassa d'altres. Contra el control ideològic i per la convivència a la universitat». Per la seva banda, la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) va donar suport als rectors catalans.