03 de novembre de 2019
03.11.2019
Diari de Girona

Necessitats bàsiques, integrar a la ciutat i trencar l'estigma del col·lectiu de joves estrangers

La Fundació SER.GI dona suport a migrants desemparats en un projecte de l'Ajuntament de Girona

03.11.2019 | 00:45
Necessitats bàsiques, integrar a la ciutat i trencar l'estigma del col·lectiu de joves estrangers

La Fundació SER.GI dona suport a joves migrants sols que viuen a Girona en situació d'exclusió social, dintre d'un projecte encarregat pel Consell de Cohesió i Serveis socials de l'Ajuntament que va començar a l'estiu i subvenciona l'òrgan de salut pública de la Diputació (Dipsalut). La regidora de Drets socials i Cooperació, Núria Pi, va informar que, des del juliol, el programa ha atès 27 nois i una noia, tot i que una quarantena més també han passat per «la porta d'entrada» del servei d'atenció municipal per a joves estrangers desemparats, a l'espai jove Els Químics.

La prioritat del programa és cobrir les necessitats bàsiques (alimentació i higiene, però no l'habitatge) d'un col·lectiu que, tal com va explicar Pi, queda fora dels serveis de la Direcció general d'atenció a la infància i l'adolescència perquè són majors d'edat. Alguns d'ells hi han passat, però d'altres han arribat quan ja tenien 18 anys. El projecte també ajuda a tramitar la documentació per regularitzar la situació al país, una tasca que es fa en coordinació amb els serveis jurídics de Càritas Diocesana de Girona i la Creu Roja.

A partir d'aquí, es treballa per potenciar l'autonomia dels joves i introduir-los en la xarxa de serveis municipals per promoure'n la integració, tant perquè accedeixin a cursos que els seran d'utilitat –de català, per exemple– com perquè practiquin esport o facin activitats de lleure. El següent pas i ja pensant en el futur és aconseguir desestigmatitzar el col·lectiu de joves migrants, fent que la societat prengui consciència de la seva situació. Per a això, la regidora va avançar que es preveuen realitzar campanyes de sensibilització ciutadana.

Núria Pi va afirmar que «és un tema que ens preocupa» i va considerar que «molts d'aquests joves, amb un bon suport, podran tirar endavant i tenir un futur més estable».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook