21 de novembre de 2019
21.11.2019
Diari de Girona

Sorea crea jardins de papallones a les depuradores de la Garrotxa per afavorir la biodiversitat

S'han identificat les espècies amb possible presència a l'entorn i s'han seleccionat les plantes per provocar un efecte crida

21.11.2019 | 12:35
El jardí que s'ha fet a la depuradora de Sant Joan les Fonts

Sorea, la companyia gestora del cicle integral de l'aigua, ha dissenyat dos jardins de papallones a les depuradores d'Olot i Sant Joan les Fonts (Garrotxa) per afavorir la presència d'aquestes espècies i millorar la biodiversitat de l'entorn. A través d'uns estudis de seguiment a la comarca, s'han identificat les espècies amb possible presència a l'entorn i s'ha fet una selecció de plantes per provocar l'efecte crida. Per això s'hi han introduït plantes perennes autòctones per atraure papallones pròpies de la zona, que tenen un important paper com a pol·linitzadors. La responsable de Biodiversitat del Grup Agbar, Clara Rovira, assegura que l'objectiu és afavorir la biodiversitat i "fer-ho de manera compatible amb els usos de les instal·lacions". En aquest sentit, s'ha format el personal i es fa un manteniment ecològic de les zones verdes.

El disseny del projecte l'ha fet el departament de Biodiversitat del Grup Agbar, en col·laboració amb l'empresa Irati i Naturalia Jardiners. Un equip de jardiners de La Fageda s'està fent càrrec de l'execució dels jardins, que ja s'han començat a executar i que tindran una superfícies de 300 metres quadrats.

Investigadors del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i del Museu de Ciències Naturals de Granollers han estudiat durant més de dues dècades les poblacions de papallones de Catalunya, Andorra i Menorca i constaten que el 70% de les papallones mediterrànies estan en declivi. Les causes principals són l'escalfament global, la consegüent sequera a la regió mediterrània i els canvis que pateixen els hàbitats de les papallones, sobretot a causa de la urbanització, l'abandonament dels espais oberts i el desenvolupament d'una agricultura intensiva.

Sorea també té en marxa un programa de voluntariat corporatiu a les depuradores que gestiona, anomenat BiObserva, que promou la implicació dels professionals de les instal·lacions per observar aus i fer-ne un seguiment com a bioindicadors.

En aquest sentit, la companyia també té la voluntat de promoure accions de sensibilització i educació ambiental entre la població de la comarca, especialment entre els estudiants. L'EDAR d'Olot rep un bon nombre de visites de grups escolars cada any i a partir d'ara aquests grups també podran visitar els nous jardins de papallones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook