Els Mossos d'Esquadra han desmantellat un grup criminal amb ramificacions a les comarques de Girona per haver estafat més de 730.000 euros a entitats bancàries. Ho feien a través d'un entramat societari fraudulent. La banda enganyava els bancs amb l'obertura de comptes a noms d'empreses on giraven rebuts de manera fraudulenta mentre simulaven una activitat comercial.

La policia ha detingut cinc persones i quatre d'elles han ingressat a presó. Encara queden, però, 36 persones que integraven l'entramat criminal que resten pendents de ser citades a declarar davant del jutge. El 7 de novembre es va portar a terme l'operació policial que va culminar amb les detencions. Es van escorcollar cinc domicilis i empreses de la província, situats a Caldes, Santa Coloma de Farners i Porqueres. També va haver-hi escorcolls a Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar. De fet, en el primer municipi del Maresme es va detenir el regidor del PP Francesc Guillem.

La investigació policial ha anat a càrrec de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la regió Policial Metropolitana Barcelona. Les indagacions van començar a finals de l'any 2018 quan va aflorar l'activitat «d'una sofisticada trama», diu la policia, dedicada a les estafes, en una tipologia que requeria grans coneixements en l'àmbit financer. Els apoderats de dues oficines d'una mateixa entitat bancària van detectar, coincidents en el temps, que eren víctimes d'una estafa.

Les denúncies posaven de relleu que un grup de persones havien obert, a nom d'empreses, comptes bancaris a les oficines que posteriorment havien utilitzat per estafar les entitats mitjançant el gir fraudulent de rebuts, a través de la simulació d'una activitat comercial inexistent.

Al cap de pocs dies, una tercera denúncia d'una altra entitat bancària, a finals del mes d'octubre, va situar els investigadors al davant de l'activitat d'aquesta organització criminal.

Tres tipus d'estafes

L'organització duia a terme tres modalitats d'estafa. La principal consistia en la posada en marxa d'un sistema que usava una xarxa de societats pantalla amb l'obertura de diversos comptes corrents a nom d'aquestes societats. La mecànica consistia a girar rebuts a comptes de l'empresa des d'un compte de la societat pantalla que al seu torn eren transferits a altres comptes. Aleshores es retiraven aquests diners i des del compte on s'havien girat els rebuts se'n reclamava la devolució.

El segon mètode d'estafa consistia a constituir-se com a empresa proveïdora de materials de la construcció i, d'aquesta manera, aconseguir línies de crèdit per dur a terme l'activitat comercial. Aleshores adquirien material d'obra que després venien al mercat negre a un preu favorable i deixaven la línia de crèdit impagada. Seguint aquesta mateixa mecànica executaven la tercera tipologia d'estafa: compraven a terminis telèfons mòbils d'alta gamma i després els venien a un preu inferior del seu preu real i no satisfeien els pagaments.

El capitost, vinculat a la banca

Durant la investigació els agents han constatat que els arrestats disposaven d'uns profunds coneixements sobre el funcionament de les entitats bancàries. L'ideòleg de la trama és una persona que havia estat vinculada professionalment amb una entitat bancària. També tenien una gran capacitat logística i d'inversió.

Pel que fa a l'organigrama, a la cúpula hi havia els cinc arrestats, entre els quals hi figurava el cervell de la trama i el seu home de confiança. En el segon escalafó hi ha la persona que s'encarregava de captar els testaferros i de gestionar els proveïdors, just per sobre del conjunt de testaferros.

Es precipita l'operació policial

Els Mossos es van assabentar que un dels principals responsables de la banda volia marxar de Catalunya i el 7 de novembre es va dur a terme l'operatiu policial. A banda de les cinc detencions, la policia va intervenir diversa documentació; telèfons mòbils, ordinadors i tauletes; diners en efectiu per valor de 142.000 euros; tres armes de foc, entre d'altres. La investigació resta oberta perquè s'està analitzant la documentació i la quantia de les estafes pot pujar.