Una cinquantena de veïns de Vidreres es van manifestar ahir davant de l'ajuntament de la localitat. Ho van fer per protestar contra la inseguretat que tenen a la urbanització Aiguaviva Parc -situada a uns set quilòmetres del centre- com a conseqüència de les ocupacions que hi ha hagut els darrers mesos i els talls de llum. La protesta la van fer el mateix dia que el consistori va dur a terme una operació contra el frau elèctric en aquesta zona.

A primera hora del matí va començar el dispositiu, que es va allargar unes quatre hores. En concret, es va actuar en una quarantena de cases on els inquilins han entrat per la força, ja que estaven buides, i han punxat la llum del carrer. Dues grues amb operaris d'Endesa van desconnectar els cables de les cases que tenien en un llistat, tot i que si veien frau en altres, també hi actuaven. Els treballadors anaven tapats per evitar que se'ls identifiqués i estaven acompanyats per diverses dotacions de la Policia Local de Vidreres i dels Mossos d'Esquadra.

Una actuació que els veïns veuen «totalment insuficient» i per això van sortir ahir al carrer a protestar. Asseguraven que hi ha un problema de seguretat a banda dels problemes amb la llum, els quals es produeixen majoritariament pel consum d'energia de les diverses plantacions de marihuana que hi ha en algunes de les cases ocupades. Ara, però, el problema s'ha agreujat, especialment des de fa un mes, amb l'arribada de nous ocupes.

Els veïns van anar més enllà i també van denunciar un cert «oportunisme» per part de l'Ajuntament. Van assegurar que fa més d'un any i mig que denuncien aquesta situació i que el consistori només actua quan es manifesten.

Sensació d'inseguretat

En Jorge i l'Anna són dos veïns que van assegurar que tenen «por» d'anar pel carrer, ja que es tracta de «gent molt violenta». Altres veïns, que van preferir no donar el nom, van explicar que els robatoris han augmentat i que «se senten amenaçats».

El problema amb les plantacions de marihuana és una de les claus, ja que totes les cases que estan ocupades - bona part propietat dels bancs - tenen punxada la llum del carrer i fan un consum d'energia «molt important». «No pots engegar el forn o la rentadora, però tampoc pots dir res perquè tens por», explicava l'Anna.

La primera però no l'última

La d'aquest dissabte va ser la primera operació que l'Ajuntament de Vidreres ha fet al barri d'Aiguaviva Parc però «no serà l'última», va explicar l'alcalde, Jordi Camps. L'operatiu va durar unes quatre hores i va desconnectar una quarantena de cases ocupades que tenien la llum punxada.

Camps va deixar clar que no s'havia desconnectat cap habitatge que tingués un informe de pobresa energètica, i va explicar que el que es busca és «evitar i fer més complicada» la vida als ocupes que s'estableixen a la urbanització i «fan la vida impossible» als veïns del voltant.

Uns veïns que ja han presentat més d'un centenar de denúncies relacionades amb el cultiu de marihuana que provoca els talls de llum. «No podem més. Volem més policia i que l'Ajuntament s'impliqui més i que recordi que nosaltres també som Vidreres», van etzibar.