La Creu Roja de Girona alerta que el 17,2% de les persones que l’any passat atenia i van aconseguir sortir de la pobresa, hi han tornat a caure i a necessitar la seva ajuda. Després d’analitzar la situació, l’entitat avisa que, en una perspectiva de dos anys, per cada onze ciutadans que consoliden la seva recuperació n’hi ha disset que recauen, un fet que referma una diagnosi compartida per les organitzacions socials que treballen amb els col·lectius desfavorits: «la recuperació econòmica no ha arribat encara als sectors més vulnerables de la societat».

Aquesta és una de les conclusions del 12è estudi de l’observatori de la Creu Roja a Girona, titulat amb un descriptiu «Pobresa intermitent i fragilitat social», perquè aquest és, justament, el panorama que mostra un informe basat en 197 enquestes a usuaris de l’entitat. El 2018, va atendre 23.048 gironins «en situació d’extrema vulnerabilitat» que, sobretot, van rebre menjar, material escolar i ajudes econòmiques.

Més dificultats per a les dones

L’observatori lamenta que, «malgrat els resultats esperançadors» que es van aconseguir l’any anterior, s’ha comprovat que la gent que va poder sortir de la pobresa pateix una situació «extremadament fràgil».

Tot i que la Creu Roja deixa clar que la dinàmica és generalitzada, també remarca que les dificultats són especialment greus per a la franja d’edat que va dels 30 als 49 anys -que registra el percentatge més alt de cronificació de la pobresa, un 65,7%- i per a les dones, com ja s’ha vist en altres estudis. De tots els col·lectius desfavorits que depenen d’ajudes, el que ho té més difícil per recuperar-se és el de les famílies monoparentals amb una dona al capdavant. «El 72% es troba en una situació de pobresa crònica i només el 8% es recupera en els darrers dos anys», indica l’organització; que també especifica que, en el que respecte a les persones de 30 a 49 anys, només el 8,5% ha aconseguit refer-se durant aquest temps.

La precarietat laboral es manté com un altre factor recurrent denunciat pel tercer sector social, que impedeix sortir de la pobresa. L’informe remarca que el 70% de les famílies que consoliden la seva recuperació econòmica tenen feina, però, al mateix temps, el 42% de la gent que torna a recórrer a la Creu Roja té contractes insuficients per afrontar les necessitats bàsiques. També el 42% de les famílies que atén cobren menys de 600 euros al mes i l’índex puja fins al 55% entre el col·lectiu més cronificat, que requereix, sobretot, ajudes per comprar menjar.

Insuficiència de la renda garantida

El pagament de la renda garantida de ciutadania (RGC) ha incidit positivament en els usuaris dels programes socials de la Creu Roja a Girona, en el sentit que la reben més persones que quan es va fer l’observatori anterior i, per això, un 16,7% ha deixat de necessitar la seva ajuda. Ara bé, ha constatat que aquesta ajuda és insuficient i molt complexa de demanar, com demostra que el 32,6% dels enquestats demanin assessorament per accedir-hi.

Pel que fa a la insuficiència de la RGC, l’organització humanitària destaca que més del 83% de les persones que la reben encara no poden cobrir totes les necessitats bàsiques de la llar. Per deixar clar que amb la renda no n’hi ha prou, la Creu Roja contrasta les quantitats mitjanes d’aquesta prestació i les despeses d’una casa: 646 i 660 euros, respectivament.

Dimecres al matí, la responsable de l’Observatori, Pilar Millan, i el coordinador provincial de la Creu Roja a Girona, Jordi Martori, van presentar aquestes dades, tot incidint en la necessitat de trencar amb la fragilitat i la intermitència de la pobresa, una situació que costa més de capgirar a mesura que les persones es fan més grans -tal com remarca el document.