El pressupost de la Diputació de Girona per l'any 2020 serà de 149,6 milions d'euros, una xifra un 6% superior a la d'aquest 2019, malgrat que, tal com ha advertit el president, Miquel Noguer (JxCat), la incertesa política del govern de l'Estat i el fet que els pressupostos estatals estiguin prorrogats els perjudica, perquè no tenen la seguretat absoluta de quina serà l'aportació final. Tot i això, Noguer ha assenyalat que han prioritzat un cop més el suport als ajuntaments i les línies d'ajuts en matèries socials i d'habitatge. Per la seva banda, el vicepresident de l'ens, Pau Presas, ha explicat que la corporació ha volgut potenciar especialment cinc grans línies: transparència, assistència als municipis, acció social i medi ambient; cultura, esports i educació i finalment desenvolupament econòmic. El pressupost s'ha d'aprovar demà en un ple que se celebrarà a les deu del matí.

Aquest és el primer pressupost que JxCat i ERC elaboren conjuntament després de l'acord de govern al qual van arribar el passat mes de juliol. La gran majoria dels diners es destinaran a la pròpia corporació (141,8 milions), dins de la qual el departament de Presidència s'emportarà el major percentatge (un 29% del pressupost, que suposen 41,7 milions). Noguer ha especificat, però, que aquesta partida inclou també el pressupost de Dipsalut (14 milions d'euros) i del Xaloc (9 milions). Un 25% se n'anirà a l'àrea d'Hisenda, administració, promoció econòmica i cooperació local (35,8 milions); un 24% anirà a l'àera de Territori i Sostenibilitat (34 milions), un 17% serà per a Cultura, noves tecnologies, esports i educació (23,9 milions) i finalment un 5% serà per al fons de contingència (6,3 milions). Aquesta darrera partida es desenvoluparà en funció de l'ajustament de les aportacions de l'Estat.

Pel que fa als capítols, la majoria del pressupost (un 57%) es destinarà a subvencions i transferències a ens locals, mentre que un 14% correspondrà a la partida de personal i un 14% es destinaran a inversions reals. Un 10% es destinarà a pagar béns i serveis i finalment un 5% estarà dedicat a les despeses financeres i el fons de contingència.

El fons de cooperació econòmica i local -és a dir, les aportacions destinades a les administracions locals- ascendirà a uns 25 milions d'euros: vint per a municipis i cinc per a consells comarcals.

Pel que fa als destinataris de les subvencions i transferències, un 48% dels diners aniran a parar a entitats locals (38,9 milions), mentre que un 41% es destinaran a entitats dependents (32,8 milions) i un 11% a entitats no lucratives (9,2 milions).

En relació a les línies de subvencions, el pla de monuments s'emportarà 1.250.000 euros, i a continuació hi haurà les subvencions per als projectes d'especialització i competitivitat territorial (1.150.000 euros), el programa Pla a l'acció (1.080.000 euros), els ajuts en matèria d'habitatge (1.050.000 euros), el Pla de Biblioteques (750.000 euros) i els equipaments esportius (640.000 euros). Tant Noguer com Presas han posat especial èmfasi en l'increment de la partida destinada a fomentar les polítiques d'habitatge, ja que es tracta d'una de les àrees en les quals els ajuntaments reben cada cop més peticions. També es farà un pla de xoc contra la pobresa energètica.

En matèria d'inversions, la xarxa viària (5,6 milions d'euros) i les vies verdes (4,86 milions) s'emportaran les majors patides, tot i que també se'n destinaran a canviar l'enllumenat públic per millorar-ne l'eficiència energètica (1,7 milions), canalització de la fibra òptica (1,1 milions) i calderes i xarxes de calor, en alguns casos amb ajuts europeus Feder.

Crítiques de la CUP

La diputada de la CUP, Laia Pèlach, ha criticat el pressupost i ha anunciat que el seu grup hi votarà en contra. Pèlach lamenta, entre altres coses, que s'hagi incrementat de forma significativa (un 19%) les partides destinades a l'estructura política, és a dir, sous dels diputats de govern, oposició i càrrecs de confiança. De fet, denuncia que aquest increment ha estat superior, per exemple, al de les partides d'habitatge.

Pèlach també lamenta que es mantinguin moltes de les subvencions nominatives -és a dir, que el govern pot atorgar pràcticament a discreció-, que, segons alerta, acaben propiciant un "vassallatge" dels ajuntaments a l'ens provincial. En aquest sentit, lamenta que molts d'aquests ajuts serveixin per promoure grans festivals i torneigs esportius en lloc de la cultura i l'esport de base. També considera que hi hauria hagut d'haver una aposta molt més gran per la lluita contra el canvi climàtic, l'acció social i la transparència. Finalment, s'ha mostrat decebuda perquè l'entrada d'ERC al govern no s'ha deixat notar.