Quatre de cada deu estudiants de primer curs de primària de la regió sanitària de Girona tenen càries, segons dades recollides durant revisions de salut bucodental fetes a 306 escoles en el curs 20018-2019. La proporció d'afectacions entre aquest col·lectiu és la mateixa que les dades de l'estudi de fa un any.

El curs passat, es van fer revisions bucodentals a 17.213 alumnes de 18.690 estudiants a la regió sanitària de Girona. De totes elles, 8.465 eren de primer i 8.748, de sisè de primària. En cada cas, s'ha enviat un informe a les famílies.

Segons les dades recollides, el 39,9% de l'alumnat de 1r de primària estava afectat de càries, una proporció molt similar a l'estudi del curs anterior. El que té una millor salut bucodental és l'alumnat del Pla de l'Estany (68,4%) seguit del de l'Alt Maresme (64,1%). Per contra, el Baix Empordà, l'Alt Empordà i la Garrotxa són les zones amb un percentatge d'alumnat més alt afectat de càries.

I en el cas dels de 6è, els estudiants amb càries representen una mitjana del 35,9% de tots els examinats, una xifra similar a cursos anteriors. L'Alt Maresme i el Pla de l'Estany també concentren l'alumnat amb una millor salut bucodental. Concretament, un 69,9% i un 66,7%, respectivament. I a l'altra banda hi ha els estudiants amb més càries que es concentren sobretot a l'Alt Empordà, Ripollès i Garrotxa.

D'altra banda, els infants de 1r de primària amb càries actives, obturades o extretes tenen una mitjana d'afectació de 2,19 dents permanents i 3,8 temporals -de llet-, mentre que a 6è la proporció és de 2,26 dents permanents afectades i 2,08 temporals.

El programa de salut bucodental als centres escolars es fa des del Servei de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, conjuntament amb els professionals d'odontologia i estomatologia del sistema sanitari públic i docents del Departament d'Educació.