El Departament d'Agricultura de la Generalitat ha donat per erradicats els focus de foc bacterià detectats l'any 2017 a Bordils i Santa Coloma de Farners; una plaga que afecta severament alguns arbres fruiters i també plantes silvestres. El fet que hagin passat dos anys sense la declaració de nous focus ha portat el Govern català a publicar en el DOGC que aquesta plaga ha estat oficialment erradicada.

El foc bacterià ( Erwinia amylovora) és una plaga de quarentena a Europa provocada per una bactèria que ataca diverses espècies d'arbres fruiters -especialment el perer, la pomera, el codonyer i els nesprers- , així com també altres plantes ornamentals i silvestres.

Les infeccions d'aquesta bactèria solen aparèixer a la primavera i els danys poden ser molt greus, especialment en la perera, ja que produeix la mort de l'arbre atacat en un període de temps molt curt. A més, és molt ràpida de propagar: a través d'insectes, abelles, ocells, aerosols, maquinària, eines de treball, pluja i vent (en els casos de curta distància) i material vegetal en el cas de la llarga distància, malgrat que se sospita que també pot propagar-se a través d'ocells migratoris i palets i contenidors de fruita.

Tot i que ja se n'havien detectat anteriorment, dos dels darrers brots que hi ha hagut a les comarques gironines van ser els que es van localitzar l'any 2017 a Bordils i a Santa Coloma de Farners. El primer va afectar 312 pereres de Bordils, mentre que en el segon cas el brot va afectar 45,4 hectàrees de pomeres i pereres de Santa Coloma de Farners i Riudarenes.

A partir d'aquí, i per tal d'evitar nous brots, la Generalitat va començar una campanya de prospecció i control per diferents punts de les comarques gironines. A les zones afectades, es van arrencar i destruir de seguida totes les plantes afectades i les situades a l'entorn immediat. A més, en les zones protegides, es va prohibir el transport de vegetals sense autorització fora de la zona de seguretat.