Un estudi encarregat per la Taula d'entitats del tercer sector social de Catalunya (TSCAT) ha posat de manifest la poca transparència i la baixa contractació municipal de centres especials de treball (CET) i empreses d'inserció per a col·lectius vulnerables en risc d'exclusió, ja que, de manera general, en les poblacions més grans representen menys de l'1,5% dels seus pressupostos anuals per a contractes públics.

L'anàlisi s'ha centrat en els contractes dels quatre ajuntaments amb més habitants de cada província i de les entitats que hi estan vinculades, que es van formalitzar entre l'1 de juliol de 2016 i el 31 de desembre de 2018. Així, a les comarques gironines es volia estudiar la contractació reservada per a l'economia social a Girona, Figueres, Blanes i Lloret de Mar; però, els autors de l'informe només han trobat dades públiques de dos: Girona i Blanes, amb quatre expedients de contractes reservats pel que fa al primer i un de sol, al segon.

Al conjunt de Catalunya, de les setze poblacions que es pretenien analitzar, només s'ha aconseguit informació de nou; amb 66 expedients de contractació reservada relacionats amb 55 contractes, ja que sis es divideixen en lots diferents. La distribució territorial atribueix el 6,06% de tots els expedients a Girona i l'1,52%, a Blanes.

Els responsables de l'informe van aclarir que la Plataforma de contractació pública de la Generalitat -que han consultat per fer l'anàlisi, a més dels webs municipals- no recull la majoria de contractes menors i molts ajuntaments opten per aquests, precisament, a l'hora de fer-ne de reservats.

La Taula del tercer sector social va encarregar l'estudi «Anàlisi sobre la situació de les reserves de mercat per a centres especials de treball i empreses d'inserció» a l'Institut d'estudis regionals i metropolitans de Barcelona. El document es va presentar en la jornada «La contractació reservada, una eina d'inclusió social per a les administracions locals» -celebrada ahir a la capital catalana-, durant la qual la presidenta de la taula, Francina Alsina, va lamentar que «tot i que les administracions estan obligades per llei a reservar contractes, encara n'hi ha que no fixen, aproven o publiquen quin serà el percentatge mínim de contractes destinats a CET o empreses d'inserció».

El preu, un factor determinant

A banda del poc pes dels contractes reservats en els còmputs globals dels ajuntaments, una altra conclusió destacada de l'informe és que el preu continua sent un factor determinant a l'hora d'adjudicar els contractes municipals. La jardineria és el tipus de servei més contractat amb aquesta modalitat.