Les dissolucions matrimonials han patit la pitjor caiguda dels últims quatre anys a Girona.

Durant el tercer trimestre se n'han tramitat 356 als jutjats gironins mentre que de juliol a setembre de 2016, 433. Això representa una davallada de prop del 18%.

Les dues fórmules més utilitzades de dissolució són els divorcis i les separacions.

En aquests tres mesos, s'han presentat 358 demanades de divorci, la majoria consensuades (280).

Les separacions en canvi són el mètode menys utilitzat per les parelles, els jutjats n'han tractat 19 casos, cinc d'elles no consensuades.

Per contra, els jutges no han hagut de lidiar cap cas de nul·litat matrimonial entre juliol i setembre. Enguany, només se n'ha demanat una i va ser en el primer trimestre.

Les xifres dels últims tercers trimestres mostren que el d'enguany ha caigut sota mínims. El període amb més dissolucions és el de l'any 2016, amb 433 casos. I des de llavors, entre juliol i setembre han anat caient les demandes. L'any passat per exemple, se'n van presentar 367 als jutjats gironins.

La caiguda de les dissolucions matrimonials és una tendència que s'està començant a donar en els darrers anys a la demarcació. Per exemple, el 2018 van patir una davallada de l'1,78%. Durant l'any passat es van comptabilitzar un total de 1.818 casos, una xifra lleugerament inferior a la de l'any anterior.

Així ho determinen les dades proporcionades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) d'enguany. Es pot veure com aquest també el tercer ha estat el pitjor trimestre de l'any. Les dissolucions van començar força elevades, amb 466 casos de gener a març. D'abril a juny però van començar a caure i se'n van tractar 429. I aquest últim trimestre, se n'han gestionat 358 als jutjats.

Per partits judicials, els de Girona i Blanes són els que tenen més feina a l'hora de tractar aquesta temàtica. Els jutges han hagut de tractar 89 demandes a Girona i a la Selva marítima, 48 casos de dissolució matrimonial.

A Espanya, un repunt a l'alça

A Girona, aquest tipus de demanda està vivint una davallada però en el global d'Espanya hi ha hagut un increment de les demandes de dissolució matrimonial, d'1,4% respecte a l'any anterior.

Les dades, recollides pel Servei d'Estadística del Consell General de Poder Judicial, mostren com mentre les demandes de separació i divorci de mutu acord van experimentar un augment del 2,8% mentre que les de separació i divorci no consensuats van disminuir un 0,6 % respecte a les registrades fa un any.

Posant en relació les demandes de dissolució matrimonial de total de l'any amb la població a 1 de gener de 2019 s'observa que el nombre més gran de demandes de dissolució per cada 10.000 habitants s'ha donat a les Illes Balears, en haver-se presentat una mitjana de 5,6 demandes. Les segueixen lles Canàries, amb una mitjana de 5,5 demandes; la Comunitat Valenciana, amb 5,4; Castella-la Manxa, amb 4,9; Andalusia i Catalunya, totes dues amb 4,8. Tots aquests territoris superen la mitjana nacional, que és de 4,7 demandes de dissolució matrimonial per cada 10.000 habitants.