Dues nenes de cinc i sis anys van aparèixer mortes ahir el migdia amb evidents signes de violències en una casa de Vilobí d'Onyar. El pare va ser qui les va trobar. La mare en canvi, es va intentar suïcidar llançant-se sota un camió a l'autopista AP-7 i, a causa de les greus ferides, va acabar morint durant el vespre d'ahir a l'hospital Josep Trueta de Girona.

La Divisió d'Investigació ­Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra està al capdavant del cas i apunta que es podria tractar d'un doble ­infanticidi i, per tant, la mare seria presumptament l'autora del doble crim. El cap de l'Àrea d'Investigació (AIC) dels Mossos a Girona, Carles Martínez, va assegurar però que «la investigació és encara molt recent i no podem donar cap conclusió».

Tot i això, va ser contundent i va remarcar que quan van arribar a la casa «l'escenari no deixava cap mena de dubte que és una mort homicida». Quant a l'arma del crim, la policia va localitzar un tràmec que podria haver estat utilitzat per cometre les morts.

El jutjat d'instrucció número 2 de Santa Coloma de Farners està al càrrec del cas, que es troba sota secret de sumari. Els cadàvers de les nenes de cinc i sis anys van ser traslladats ahir a l'Institut de Medicina Legal i Forense de Girona, on durant les pròximes hores se'ls farà l'autòpsia.

El pare de les criatures és qui va alertar del crim. Pels volts de dos quarts de dues de la tarda, quan tornava de treballar, va trucar al telèfon d'emergències 112 i va manifestar que s'acabava de trobar els cossos sense vida de les seves dues filles. Un dels cadàvers estava al porxo i l'altre, al menjador. Diverses dotacions dels Mossos d'Esquadra es van dirigir fins al lloc, també unitats del SEM, així com la Guàrdia Municipal de Vilobí.

Poca estona després de l'avís del pare de les menors, els serveis d'emergències també van rebre l'alerta d'un atropellament a l'autopista AP-7 a l'altura de Salt, a ­l'alçada de l'inici del carrer Major de la vila. Era la mare de les dues ­nenes, que, segons fonts policials, va deixar el vehicle a la cuneta, va sortir del cotxe i tot seguit, a l'altura del centre comercial Espai Gironès, va llançar-se, saltant des d'un pont elevat a la carretera, contra un ­camió amb la intenció de treure's la vida. Alguns testimonis que van presenciar l'escena van relatar que la dona que va saltar semblava estar «visiblement plena de sang».

La dona va quedar ferida crítica i va morir al vespre a l'hospital Josep Trueta. El cap de l'AIC a Girona va destacar que la dona havia rebut un «cop molt fort» que finalment va provocar-li la mort. Mentre la policia treballava en l'atropellament i intent de suïcidi, diverses unitats policials es van posar a treballar en l'escenari del crim. La policia científica i la unitat d'homicidis dels Mossos van rastrejar i buscar tot tipus d'indicis a la casa de Salitja, situada a l'antiga carretera de Caldes, número 33. Una casa unifamiliar i planta baixa on fins ahir vivia la parella amb les dues filles. La comitiva judicial també es va desplaçar fins al domicili - la jutgessa, el fiscal Enrique Barata, la lletrada del jutjat i la forense- que van practicar la inspecció ocular. Posteriorment, el cap de l'Àrea d'Investigació Criminal de Girona va explicar que «no hi havia cap dubte» que es tractava d'una mort violenta. El pare va rebre atenció psicològica per part del SEM.

Cinc anys a Salitja

La família, de nacionalitat espa­nyola, vivia en aquesta casa de Salitja des de feia cinc anys. Anteriorment, havia residit a Figueres. La parella tenia dues filles de cinc i sis anys. Aquesta última avui havia de fer set anys. Segons els veïns de la zona, eren una parella que passava força desapercebuda. Segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), no hi ha cap antecedent judicial de violència entre els progenitors de les dues criatures.

La mare de les criatures (M.H.), que s'apunta com la presumpta ­autora dels fets, tenia de 39 anys, havia nascut a Salt, i posteriorment va viure i treballar a Figueres. En aquests moments no treballava, tot i que anteriorment havia estat a l'administració pública, a la Generalitat. Actualment estudiava a distància.

Les mateixes fonts veïnals van explicar que la dona era molt ­introvertida. Les dues nenes no ­estaven escolaritzades i era la seva mare la que els feia classes a casa. ­Segons van relatar alguns veïns de Salitja, la mare no feia massa vida social al poble i quan les nenes ­sortien de casa ho feien amb el pare.

El pare té 36 anys, és aficionat a la bicicleta i portava sovint les seves filles a voltar pel poble. Les dues ­nenes avui havien de participar en una actuació de dansa en el marc dels actes de La Marató de TV3, una activitat que s'ha anul·lat. Les dues nenes anaven al centre de dansa que hi ha a la població selvatana.

Aquesta notícia va agafar amb sorpresa tot el municipi de Vilobí i el petit nucli de Salitja, que té poc més de 300 habitants. La plaça ­Major del poble estava plena de mares amb els seus fills i filles que no es creien la notícia ahir a la tarda. Explicaven que havien hagut d'explicar els fets als seus fills només sortir de l'escola perquè alguns d'ells les coneixien. L'ambient al poble, com va dir un veí, era «d'estat de xoc».

Save the Children va lamentar l'homicidi de les dues nenes i va recordar que el doble crim de Vilobí eleva a 24 els menors morts per causes violentes a Espanya aquest 2019.