L'Ajuntament d'Olot, en el ple d'ahir al vespre, va aprovar els pressupostos del 2020 i de manera definitiva les ordenances fiscals. Els pressupostos i les ordenances van ser aprovats amb els vots a favor de JuntsxCat i els vots en contra d'ERC, PSC i la CUP. Els dos apartats van ser aprovats amb el vot de qualitat de l'alcalde per l'absència justificada d'una regidora. El pressupost aprovat puja fins a 37.914.595 euros i les ordenances fiscals contenen la puja del 4% de l'IBI i del 4,5% de les escombraries.

El ple d'ahir va culminar un període començat en el ple del dia 29 d'octubre quan una reacció popular va aturar un ple en què preveien una puja del 14% de l'IBI i del 14,5% de les ordenances fiscals. Tot i això, la sacsejada del ple del 29 d'octubre va estar present en el debat i en algunes protestes del públic contra l'Espai Cràter.

Els pressupostos van ser presentats per la regidora d'Hisenda, Montserrat Torras. Va explicar que l'origen de l'augment de l'IBI proposat el 29 d'octubre estava en el fet que abans, en temps del govern del PSC (2002-2011), l'Ajuntament ingressava 2 milions d'euros anuals de l'impost de construcció (ICIO). Segons ella, sobre la base d'aquests ingressos van crear serveis. Ara, l'Ajuntament ingressa 400.000 euros de l'Impost de Construcció. Va raonar que si volen mantenir els serveis no poden fer altra cosa que apujar l'IBI.

Torras també va justificar que amb la primera puja, a més d'augmentar per llei el salari dels treballadors municipals, volen augmentar les aportacions a les entitats i la partida destinada als barris.

El portaveu de la CUP, Lluís Riera, va criticar que el pressupost contingui partides per finançar «entitats privades amb diners públics». Va recomanar vendre l'Estadi Municipal per un euro a la UE Olot perquè s'autofinanciï i destinar els ajuts al futbol base. Va demanar la municipalització del transport públic interurbà i va qualificar d'insuficient l'aportació en habitatge.

Jaume Mir, pel PSC, va justificar el vot negatiu amb les al·legacions a l'Espai Cràter rebutjades, la puja de l'IBI i la manca d'inversió en carrils bici i una, segons ell, excessiva partida per pagar lloguers de local.

Anna Barnadas (ERC), que va ser aplaudida, va acusar l'equip de govern d'haver fet les propostes electorals sense haver explicat abans que per fer-les necessitava pujar l'IBI. «Van fer propostes electorals amb la rebaixa de l'IBI amagada», va acusar.

Barnadas va aconsellar rebaixar els lloguers. Va explicar que han previst 180.000 euros per als lloguers del 2019, quan enguany n'han pagat 130.000. Va criticar les retallades en Cultura, va demanar la continuïtat de la fira Orígens i va criticar la rebaixa en inversions als barris.