El 97,8% de les 5.000 places d'oposicions que el Departament d'Educació planifica convocar al gener són per a professorat de secundària, d'acord amb la proposta -encara no definitiva- que ha presentat aquest mes als sindicats que representen els docents.

De les 4.892 vacants previstes per accedir a aquest cos del funcionariat públic, l'especialitat de matemàtiques concentra l'oferta més gran, amb gairebé 600 llocs de feina; seguida de l'anglès, amb 535, i geografia i història, amb 512. Llengua i literatura castellana i catalana són les altres dues especialitats per a les quals l'administració ofereix més places de funcionari docent, amb 456 i 445 cadascuna d'elles, respectivament.

La resta de l'oferta que el Departament va avançar en l'última mesa sectorial d'Educació, que el 18 de desembre va mantenir amb els sindicats majoritaris, es reparteix entre 60 llocs de professorat en escoles oficials d'idiomes, 25 de les quals són per impartir anglès i 10, francès.

Un altre bloc l'integren 40 places docents per entrar al cos de professorat d'arts plàstiques i disseny, i vuit més per al de mestres de taller d'aquestes mateixes especialitats.

D'acord amb el calendari que hi ha sobre la taula, el Departament que dirigeix Josep Bargalló preveu publicar la convocatòria entre el 14 i el 15 de gener de 2020, de manera que els docents puguin presentar les sol·licituds a partir del dia 16 i fins al 4 de febrer.

La idea és que la llista provisional de candidats admesos i exclosos es difongui a principis de març i la definitiva, a començaments de juny. D'acord amb la informació donada a la reunió amb els sindicats, l'acte de presentació al concurs d'oposició es durà a terme el 13 de juny i la resolució s'hauria de conèixer el 30 de novembre.

Vint minuts per al supòsit pràctic

El Departament d'Educació va avançar un esborrany que conté aquestes dades en l'última reunió de la mesa sectorial, així com algunes novetats de cara a les properes oposicions.

El sindicat Ustec·STEs celebra que l'administració hagi inclòs el dret a la lactància materna en la normativa de les oposicions perquè, segons destaca, aquesta «és la primera vegada que aquest dret -que implica poder sortir de les proves per alletar i, després, recuperar el temps que s'hi ha estat- queda explícit en un document que regula un procediment selectiu». La formació també ha ressaltat que Educació ha inclòs un apartat específic per a dones embarassades que la data del part coincideix amb la de les proves.

En un altre ordre de temes, s'han introduït canvis com ara que la lectura del supòsit pràctic davant del tribunal s'allargarà un màxim de 20 minuts, amb 10 més per respondre preguntes, i que els criteris de correcció es publicitaran tres setmanes abans. Es manté el canvi d'ordre de les oposicions d'enguany i el procés començarà amb la defensa de la programació i la unitat didàctica.