L'Ajuntament de Cassà de la Selva ha anunciat algunes novetats per a la campanya de Reis d'aquest 2020, entre elles, destaca el canvi d'ubicació del Campament Reial del 5 de gener al parc de l'Estació, des d'on es donarà el tret de sortida de la cavalcada, en comptes de començar al pavelló polivalent com s'havia fet altres vegades. El Campament Reial estarà en marxa des de les tres de la tarda per tal que els més menuts puguin fer el seu fanalet, pintar-se la cara o gaudir de tallers de percussió.

La comitiva dels Tres Reis de l'Orient acabarà la ruta a la plaça de la Coma, on es farà la recepció dels reis i l'alcalde, Robert Mundet, els donarà la benvinguda i els donarà la clau màgica per obrir totes les llars del municipi. Segons ha explicat a Diari de Girona la regidora de Festes, Carla Matilla Rubirola, a la plaça de la Coma s'habilitarà per primer cop una zona reservada per a persones amb mobilitat reduïda, que necessitin crosses o cadira de rodes, per tal de garantir que tinguin lloc i puguin seguir amb comoditat la recepció, ja que sempre s'acumula una gran munió de gent. En cas de pluja, Matilla ha avançat que la recepció es faria dins la llar de jubilats, on ja s'havia fet altres anys.

A més, Matilla ha avançat que per primera vegada s'ha inclòs un procés participatiu en l'organització de la Cavalcada, ja que al mes de juliol es va formar una Comissió de Reis d'una trentena de persones que ha proposat canvis com els del nou emplaçament del Campament Reial. La comissió també col·laboren amb tasques de maquillatge, per exemple.

Nova Ambaixada Reial i activitats prèvies

Aquest dissabte 28 de desembre ja arrenca la campanya dels Reis. A les dotze del migdia, hi haurà el concert del grup Xiula al Pavelló Polivalent i, a partir de les cinc de la tarda, al mateix recinte, es podrà anar a veure els patges reials i els seus acompanyants, que presentaran la nova bústia reial. També hi haurà xocolatada.

Per altra banda, a la tarda dels dies 30 de desembre, 2 i 3 de gener, i el matí del dia 4, a l'Auditori de la Sala Galà, s'instal·larà una Ambaixada Reial, on comptarem amb la visita de patges i patgesses, carters i carteres, i on podreu fer tallers artístics acompanyats dels professionals de l'Escola d'Art Josep Lloveras.

Cavalcada sense carrosses seguides

Una altra novetat d'aquesta cavalcada són les comitives que hi haurà entre carrossa i carrossa, que oferiran cadascuna un espectacle diferent, sense que passin les tres carrosses seguides com havien fet sempre fins ara. En aquest sentit, el rei blanc, Melcior, anirà acompanyat d'un espectacle de llums, fet per "fades de llum", ha explicat la regidora. Pel que fa al rei ros, Gaspar, l'espectacle serà de foc mentre que pel rei negre, Baltasar, el protagonista serà la música.

Rei Baltasar maquillat

Segons ha explicat Matilla, el rei Baltasar anirà maquillat. "La nostra intenció és que d'aquí dos o tres anys el rei Baltasar sigui de pell negra", ha garantit la regidora. "Si puc l'any que ve", ha apuntat, ja que actualment l'equip compta amb al voltant d'una quinzena de persones que podrien encarnar un rei negre sense maquillar però ara, ha assenyalat Matilla, tenen entre 15 i 18 anys i és més adequat que facin de patges. "Els reis han d'interaccionar durant molta estona amb els nens, donar-los conversa, fer un discurs. Això requereix tenir una certa edat i maduresa", ha observat. Enguany, tant el rei Baltasar com els altres, seran homes amb més de 15 d'experiència prèvia com a patges.

Pel que fa a les dones, n'hi haurà una a cada carrossa com a patge reial. "Encara no hem aconseguit la paritat", ha admès Matilla, ja que de les tres persones sobre cada carrossa, una serà una dona (patge) i les altres dues homes (un patge i un rei). Tot i així, ha subratllat que dels sis patges que acompanyen de prop els reis de l'orient, la meitat sí que són dones.

Recordatoris

  • Inscripció per la visita dels patges reials a casa: Després de la cavalcada del diumenge 5 de gener, hi ha la possibilitat de rebre els patges reials a casa. Aquells que ho vulguin, s'han d'inscriure al Centre Cultural Sala Galà abans del 3 de gener, trucant al 972 46 28 20, o bé a través d'aquest formulari. El servei l'ofereix l'AEiG La Claca.
  • Inscripció per la visita dels Reis en cas d'infants malalts: Les famílies amb infants malalts poden trucar a la Policia Local, al 972 46 10 69, per tal que els Reis els facin una visita a domicili.