La plataforma que ha liderat la defensa de les famílies a gestionar els menjadors escolars, si així ho desitgen, demanarà explicacions al Departament d'Educació pel retard en el tancament del procés participatiu per decidir el futur model del servei i el silenci que manté la Conselleria. El calendari que s'ha incomplert i que l'administració publicita al seu web de participació ciutadana marcava el 15 de novembre com la data del tancament del procés.

Aquest s'organitzava en dues fases, la primera de les quals es va obrir el 7 de maig i es va allargar fins a l'acabament del curs passat; mentre que la segona es va iniciar el 3 d'octubre i s'hauria d'haver acabat fa prop d'un mes i mig. Durant aquest temps, a banda de les aportacions fetes a través d'un web específic, Educació també ha organitzat onze sessions en diferents poblacions catalanes; entre elles, una a Girona el 18 de juny, just abans d'acabar el curs 2018-2019.

Davant la manca d'informació, un portaveu de la plataforma SOS Menjadors escolars, Jordi Estarlich, va explicar que «el procés està parat», motiu pel qual es trobaran passat festes «per veure com ho enfoquem a partir d'ara i estudiar si demanem una altra reunió amb el conseller d'Educació», Josep Bargalló. «Hem de saber com gestionar el nerviosisme de part de les famílies», va dir Estarlich.

De totes maneres, el representant de SOS Menjadors va apuntar que, de moment, «les associacions de famílies d'alumnes que volen gestionar el servei ho poden continuar fent signant contractes de només un any amb els consells comarcals» i això -va afegir- «és el que preveiem que passi de cares el curs vinent».

Després d'un curs de calma i de l'arribada d'acords a les comarques on expiraven els contractes per a la gestió del servei -excepte al gruix del Baix Empordà-, Jordi Estarlich va indicar que si bé «al Ripollès es volia tirar endavant alguna licitació, es va aturar» i «sembla que els consells comarcals s'ho han agafat amb calma».