Els jutjats van gestionar 767 denúncies per violència masclista durant el tercer trimestre de l'any passat a les comarques de Girona. Aquestes xifres mostren una pujada del 37,7% respecte al mateix període del 2018 quan, segons les dades recollides pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es van presentar 557 demandes.

L'Observatori contra la Violència de Gènere mostra també que el nombre de víctimes d'aquesta xacra social s'han incrementat en un 28% respecte a l'any anterior i s'ha arribat a les 681 (532). Del total d'afectades pels maltractaments, 408 són espanyoles i 273 estrangeres. La major part de les víctimes de violència masclista en el moment dels fets tenien una relació anterior amb el denunciat.

Un altre element clau en molts casos de violència masclista són les sol·licituds de protecció cap a les dones. Durant el segon trimestre d'aquest any se n'han demanades 163. Això suposa un increment del 64,7% respecte al mateix període del 2018, quan se n'havien tramitades 140. Totes les sol·licituds van ser peticions de la dona maltractada, excepte una que la va demanar la Fiscalia. Cal dir, però, que prop del 45% de les ordres de protecció demanades als jutjats finalment han estat denegades (74), mentre que se n'han autoritzat 89.

Pel que fa a les demandes admeses, aquestes han derivat en diverses resolucions judicials per protegir la víctima. La gran majoria són de caràcter penal (159) i la resta, de tipus civil (46).

Més ordres d'allunyament

L'ordre d'allunyament és la mesura penal de protecció més aplicada, amb 86 casos, i en segon terme hi ha la prohibició que l'agressor es comuniqui amb la dona maltractada (64).

Els delictes que estan relacionats amb la violència de gènere també s'han incrementat, amb un 34%. S'ha passat de 627 a 840. La majoria d'ells són casos per lesions i maltractaments. Un element que es manté és el nombre d'homes que han passat pels jutjats per ser presumptes autors d'un delicte relacionat amb aquesta xacra. En total han hagut d'anar a la banqueta dels acusats 45 homes, i d'aquests, n'han acabat condemnats 37. L'any passat van anar a judici també 45 homes, i se'n van condemnar 40.

A tot l'Estat espanyol en el tercer trimestre de l'any també han augmentat les denúncies per violència de gènere, les ordres de protecció i les condemnes a maltractadors. A més, tres de cada quatre judicis de violència de gènere han acabat amb sentències condemnatòries. En els jutjats espanyols s'han tractat 45.122 denúncies, un 3,6 % més que en el mateix trimestre de 2018 i 43.469 dones figuren com a víctimes.