El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat obrir una investigació al president de la Generalitat, Quim Torra, per la seva suposada vinculació amb Tsunami Democràtic i els CDRs szacusats de terrorisme, així com amb els disturbis ocorreguts després de la sentència del procés.

En un acte, la sala civil i penal del TSJC resol no admetre a tràmit la querella que l'Associació de Juristes Europeus Pro Lege va presentar el passat mes d'octubre contra Torra, pels delictes de col·laboració amb banda armada, tinença il·lícita d'explosius i estralls terroristes.

En la seva querella, els denunciants demanaven que s'investigués Torra per la seva suposada relació amb els CDRs investigats per terrorisme a l'Audiència Nacional -en una causa en què també s'indaga qui està darrere de Tsunami Democràtic- i per instigar els disturbis violents esdevinguts a Catalunya en les protestes contra la sentència del procés del Tribunal Suprem.

Per a la sala, de moment no consta cap «principi de prova o element objectiu que permeti valorar l'existència dels delictes» que els querellants atribueixen a Quim Torra, ni el magistrat que investiga els CDRs a l'Audiència Nacional ha enviat cap exposició raonada al TSJC perquè s'imputi al president català.

El TSJC argumenta a més en el seu acte que la querella no recull més que «informacions periodístiques sorgides -pel que sembla- de filtracions il·lícites» de la causa oberta contra els CDRs, un dels quals va revelar davant del jutge que planejaven una tancada al Parlament amb Torra en què aquest anava a declarar la independència.

L'alt tribunal català raona també que la querella presentada «no es descriu ni aporta cap principi de prova sobre el qual Torra es trobi darrere de la marca Tsunami Democràtic» i de les protestes en contra de la sentència, ni que la policia hagi presentat cap atestat sobre això.

Segons l'alt tribunal, no consten «concrets missatges o consignes» amb què Torra hagués incitat o donat suport a les protestes violentes en els disturbis i adverteix: «Evidentment, el silenci no té a veure amb la conducta proactiva a la qual es refereix l'article 559 del Codi Penal» -que castiga la incitació a l'alteració de l'ordre públic.

Per tot això, la sala acorda no admetre a tràmit la querella presentada, sense perjudici que les investigacions judicials que estan en marxa sobre els actes violents ocorreguts en les protestes apuntin a la participació del president de la Generalitat, Quim Torra, en aquests, cosa que corresponia investigar al TSJC.