Els aspirants a professors funcionaris que es presentin a les oposicions, que començaran previsiblement el 13 de juny, hauran de presentar de forma oral el supòsit pràctic, a més de la programació, en la primera part de la prova que manté l'estructura modificada l'any passat.

Aquesta és una novetat de la convocatòria d'enguany, que ofereix 5.000 places sobretot a l'educació secundària, i que aposta per donar més pes a l'oralitat i a la capacitat comunicadora dels aspirants.

Per primera vegada, les mares lactants podran interrompre la prova si ho necessiten i les dones embarassades la podran ajornar fins al moment «convenient». El procés de selecció s'allargarà fins a finals de novembre i els docents que superin les proves accediran a la plaça el curs 2021-2022.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, va lamentar que la normativa estatal «ens constreny» i va expressar la seva confiança que el govern espanyol modifiqui la normativa perquè les proves siguin més competencials, així com va afirmar que els temaris estan «obsolets». Per això, Bargalló va explicar que s'ha demanat al Ministeri d'Educació que no plantegi cap recurs a les modificacions del Departament. El marge que té la Generalitat per incidir-hi és canviar l'ordre de les proves i, enguany, afegir la presentació oral del supòsit pràctic que fins ara només es feia per escrit. Per Bargalló, aquest canvi farà que el tribunal pugui qüestionar l'aspirant per millorar la prova. «De la mateixa manera que entenem que la comunicació oral és un dèficit del nostre procés d'aprenentatge», va dir el conseller, cal avaluar la capacitat docent comunicativa.

El Diari oficial de la Generlitat de Catalunya (DOGC) publicarà la convocatòria d'oposicions avui, des de quan es podran presentar sol·licituds fins al 4 de febrer. El procediment selectiu començarà a mitjan juny i es preveu que s'acabi abans del 30 de novembre.