La Fundació Oncolliga Girona posarà en marxa aquest any un nou servei d'assessorament de dietètica, centrat en la influència de la nutrició en la prevenció del càncer, la millora en la curació, la prevenció de recaigudes i la disminució dels efectes secundaris dels tractaments farmacològics.

Costarà 11.000 euros i es finançaran amb els donatius recollits a la darrera edició de la cursa Oncotrail de l'any passat. Segons les dades del balanç, en total es van recollir 331.365,49 euros. Un gruix important dels fons (124.592 euros) es destinarà als hospitals gironins per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer; i 167.500 euros a necessitats pròpies de la Fundació Oncolliga Girona, que en els darrers cinc anys ha experimentat un gran creixement en el nombre de serveis.

Inicialment, aquest servei s'oferirà a través de visites concertades amb una especialista en nutrició i càncer a la seu de l'entitat a Girona però no es descarta desenvolupar en un futur una aplicació per a dispositius mòbils amb informació d'interès sobre aquesta temàtica.

Més de 330.000 euros recollits

Dels 331.365,49 euros que es van recaptar en la celebració de la cursa, un gruix important dels fons recollits (124.592 euros) aniran als hospitals gironins per millorar el confort i el diagnòstic dels malalts de càncer. Concretament, 37.500 euros per a l'hospital de Palamós (adquisició d'un software per obtenir imatges en 3D que permetran millorar la capacitat diagnòstica del càncer de mama); 23.405 euros per a l'hospital d'Olot (servei de suport psicològic i adquisició de tres llits i matalassos); 20.908 euros per a l'hospital Trueta (nou butaques per a acompa­nyants); 17.500 per a l'hospital de Figueres (contribució a la construcció d'un jardí terapèutic al sociosanitari Bernat Jaume); 6.755 euros per a l'hospital de Campdevànol (adquisició d'un humidificador i accessoris) i 18.523 euros per a l'Institut Català d'Oncologia (instal·lació de pantalles informatives a les sales d'espera i d'hospitalització).

Inscripcions a l'Oncotrail 2020

L'Oncotrail és una cursa solidària de 100 quilòmetres pel Baix Empordà per equips que té com a finalitat recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars.

La primera edició es va celebrar l'any 2013 i des d'aleshores el nombre d'equips participants i de donatius ha crescut de manera espectacular, passant dels 45 equips i 57.850 euros d'aquell primer any, als 270 equips i 331.000 euros de recaptació de la darrera edició, celebrada els dies 5 i 6 d'octubre del 2019. Els diners es recapten a través de les aportacions solidàries dels equips, que han de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder-hi participar, si bé són molts els que depassen amb escreix aquesta quantitat. En total, en les set edicions celebrades fins ara s'ha recaptat més d'un milió d'euros.

Conscients de les pròpies limitacions organitzatives, els promotors de la cursa han marcat per a la pròxima edició un límit màxim de 270 equips participants amb grups d'entre sis i vuit participants. Com a novetat, en la pròxima edició s'hi podrà inscriure també el xofer de l'equip, que, igual que els seus companys, tindrà dret a accedir als avituallaments.

La informació sobre el recorregut, que aquest any experimentarà alguns canvis, s'anirà actualitzant puntualment a la pàgina web de l'esdeveniment. Les inscripcions s'obriran aquest dimecres però de moment únicament per als equips que ja van participar en l'edició de l'any passat i els que van quedar en reserva. Aquest primer període d'inscripcions es tancarà el 29 de febrer i a partir de l'1 de març, si encara queden places disponibles, s'obrirà a tothom al web www.oncotrail.cat.