Els regidors d'ERC-Junts per Banyoles (ERC-JxB) van insistir dimecres que la millor ubicació per a la biblioteca pública és a les instal·lacions de l'antiga Cooperativa Agrícola, al costat del monestir, i no com preveu l'actual alcalde, Miquel Noguer (Junts per Catalunya), que està treballant per situar-la a l'edifici de La Providència, a la muralla.

«Pel nostre grup una de les grans prioritats, que ja en vam fer bandera durant la campanya electoral, va ser aquest gran centre cultural», va explicar ahir en una roda de premsa el líder de l'oposició, Jaume Butinyà, en referència a un gran complex que aglutinaria diferents equipaments culturals i no només la biblioteca.

Així, l'oposició es manté ferma contra el projecte de l'actual equip de govern de Junts per Catalunya (JxCat) a l'edifici de La Providència del Bisbat, a la Muralla, que actualment està en plena negociació a cinc bandes, entre el consistori, Bisbat, un promotor -s'hi volen construir uns habitatges-, Canaan i Càritas Pla de l'Estany.

Exposició pública del projecte

Butinyà va qualificar la seva opció de «molt més interessant» i va apuntar que «urbanísticament equilibra el barri vell», ja que actualment, diu, l'activitat cultural se centra a la plaça Major. A més, va advocar per una proximitat a l'Arxiu Comarcal i així, crear «un pol cultural potentíssim», amb un espai total de 7.600 m2, dels quals 1.300 només de planta.

ERC-JxB vol donar a conèixer el seu projecte del centre cultural i organitzar una exposició pública. Encara que Noguer tirés endavant el projecte a La Providència, Butinyà va dir que el centre continuaria essent igual de viable pel proper mandat, «inclogui o no la biblioteca». De fet, Butinyà va considerar que un centre d'aquesta mena «és més important que mai» després que el centre cívic de la Farga hagi passat a ser un Casal de Barri, per la qual cosa ERC-JxB considera que s'ha «tancat» un centre cívic.

Ara mateix compten amb un treball final de carrera d'un banyolí que, aprofitant la proposta d'ERC a la campanya electoral, va desenvolupar un projecte de complex cultural en les instal·lacions de l'antiga Cooperativa Agrícola. Segons va avançar per Nadal l'alcalde, Miquel Noguer, s'està ultimant l'acord entre diversos actors per emplaçar la biblioteca a l'edifici de La Providència (que és del Bisbat).