Treballadors de la Fundació Privada Resilis, entitat social que pertany a Plataforma Educativa, han protestat avui per tercera vegada en sis mesos a causa d'impagaments i retards. En aquesta ocasió i fins dijous, la plantilla només havia cobrat la meitat de la nòmina de desembre de 2019, una situació que -tal com denuncien- fa que molts integrants de la plantilla tinguin «problemes per assumir les despeses habituals».

Com el juliol i el novembre, l'acció s'ha emmarcat en la plataforma Professionals del tercer sector en lluita, integrada per una desena de centres que treballen amb infants i famílies en risc d'exclusió a les comarques gironines. Aquest divendres, davant la seu de la Generalitat, els han donat suport representants del sindicat CCOO, del PSC i el grup municipal Guanyem Girona.

Igual que les altres vegades, Plataforma Educativa ha atribuït el seu retard al que pateixen de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que en una reunió amb els treballadors al novembre els va explicar que la Generalitat paga les factures a 90 dies.

Reunió amb els treballadors

En aquella trobada, els manifestants asseguren que l'empresa es va comprometre a avisar-los amb antelació de nous retards, un compromís que consideren que ja es va incomplir el mateix novembre i el desembre, ja que el 2 de gener de 2020 van rebre un comunicat informant-los d'un altre impagament: només cobrarien el 50% i, llavors, no els van donar cap data per a la resta. Davant d'aquesta situació, el col·lectiu tem que els problemes es repeteixen amb la nòmina del mes que està en curs.

Avui, Plataforma Educativa ha lamentat els fets i ha dit que espera pagar aviat els imports que continuen pendents.

Per la seva banda, el Departament de Treball, Afers socials i Famílies ha admès retards en el pagament a les entitats d'atenció a la infància, però ha informat que precisament dijous es va programar el pagament d'11 milions d'euros, avui de 2,4 i dimarts vinent se'n preveuran 1,9 milions més.

La Conselleria ha atribuït la situació a diversos factors, com la proliferació de centres al territori, l'adaptació a un nou sistema d'acreditació de serveis, els pressupostos prorrogats i a causes alienes a l'administració.