La Marató de Donants de Sang de Catalunya, la campanya anual del Banc de Sang i Teixits per remuntar les reserves sanguínies després del descens de Nadal, va finalitzar ahir amb 8.738 donacions a Catalunya, 1.262 per sota de les 10.000 que volia aconseguir el Banc de Sang i Teixits per normalitzar l'estoc.

L'hospital Josep Trueta de Girona va tancar ahir la setena edició de la Marató amb 327 donacions. La xifra és inferior a les 378 de l'any passat, un descens que l'organització atribueix, en general, a possibles factors, com ara la grip. La iniciativa, que s'organitza de forma simultània als grans hospitals catalans, va arrencar divendres de la setmana passada amb èxit de donacions, tant a l'hospital com al Teatre Municipal de Girona, on també hi havia organitzada una col·lecta de sang.

Des del Banc recorden que, tot i el final de la campanya, cal seguir donant sang, perquè actualment només hi ha reserves per a vuit dies, quan el nivell òptim per cobrir les necessitats dels hospitals són deu. Al principi, eren per a sis.

«Gest necessari»

Ahir el Trueta va tancar la jornada i la marató amb èxit de donacions, un total de 58. La Isabel, voluntària de l'Associació de donants de sang, informava tothom qui passava sobre la Marató. «La majoria de donants de sang d'avui no tenien previst fer-ho, és important conscienciar la ciutadania», explicava la Isabel. Al banc de l'hospital hi havia gent d'edats i perfils diversos units per una mateixa causa solidària. En Toni, de 57 anys, és A- i habitualment dona sang però no estava al cas de la marató. «Venia a visitar el meu sogre i no he dubtat a donar-ne quan m'ho han dit», explicava. L'Úrsula i la Laura, de 26 i 22 anys, respectivament, fa poc que donen sang perquè consideren que és un «gest necessari» i que molts joves «haurien de prendre més consciència». De fet, aquesta setmana una de cada quatre persones donants s'ha estrenat. D'altra banda, en Jose, de 48 anys, és donant habitual tant de sang com de plasma.

Finalment, en Toni, infermer del Banc de Sang, es mostrava «satisfet» d'haver vist «tanta gent» durant la setmana. «He vist el doble de donants que altres dies habituals i molts d'ells era la primera vegada que ho feien», confirmava.