El 2019 s'ha convertit en el tercer any amb menys hectàrees forestals cremades dels últims dotze a les comarques de Girona. En total van quedar destrossades 22,93 hectàrees forestals en 105 incendis a la província. És una dada positiva pels boscos de la província i més en un any que va estar marcat per les onades de calor a l'estiu, que van portar rècords de temperatura.

La ciutat de Girona el 28 de juny va batre tots els rècords mai viscuts amb els 43,9 graus de màxima. Aquesta va ser la primera onada de calor de l'estiu però va haver-n'hi dues. La darrera, a finals de juliol, també va deixar màximes molt elevades, com els 37 graus de la ciutat de Girona.

Aquestes temperatures van fer témer el pitjor pels boscos, de fet, hi va haver diversos dies en què sobretot la zona més nord de l'Empordà va estar en situació de molt alt risc d'incendi. Des de la Generalitat fins i tot es va obligar a tancar els accessos a massissos com el cap de Creus o la zona de les Gavarres. La vigilància, la prevenció i segurament també la prudència de la gent van evitar mals majors a l'estiu.

L'any 2019 tampoc va registrar grans focs fora de temporada perquè la tardor i inici d'hivern van tenir episodis de pluja destacats. Per exemple, entre els dies 22 i 23 d'octubre es van produir acumulacions «extraordinàriament abundants», segons el Meteocat, que van deixar més de 100 litres a la Costa Brava -Calonge, 106 litres- i es va haver de lamentar la mort d'un home de 30 anys ofegat en uns baixos d'un local inundat de Platja d'Aro. A principis de desembre, les comarques de Girona van viure un altre episodi d'intenses pluges amb registres superiors als 60 litres al litoral i prelitoral.

Fora de la campanya forestal

La majoria d'hectàrees que van cremar en els 105 incendis registrats el 2019 van produir-se fora de la campanya forestal. En aquest període estival -15 de juny a 15 de setembre- van cremar 6,63 hectàrees en 38 focs.

Els focs del 2019 s'han centrat bàsicament en l'Empordà. A la comarca de l'Alt Empordà van produir-se'n 32 i a la del Baix, 25. Entre les dues comarques es va destrossar més de la meitat de les hectàrees afectades de l'any, amb un total de 12,11.

L'ombra del piròman de Vilopriu

Cal destacar que al Baix Empordà és on es va centrar el focus mediàtic, ja que a finals de juliol es va detenir de nou un piròman per focs a Vilopriu. Els Mossos el van acusar de quatre incendis que s'havien originat a la mateixa zona els dies 18 de juny i 5, 6 i 26 de juliol. Els incendis van tenir lloc a Garrigoles, Colomers, Vilopriu i Camallera, i en tots els casos es van iniciar al marge d'una carretera. L'arrestat va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Reincident

Es dona el cas que aquest home ja havia estat arrestat el 2012. És un veí de Sant Jordi Desvalls de 71 anys a qui el jutjat va deixar en llibertat el 2013 perquè se li va arxivar la causa en considerar que no hi havia indicis que acreditessin que provoqués els focs. D'altra banda, aquest estiu hi va haver més incendis de petita envergadura en aquesta zona de Vilopriu, però no en va trascendir l'autor.

En aquesta comarca hi va haver un dels ensurts més forts del 2019 amb un incendi al Parc Natural del Montgrí. Encara no s'havia entrat en temps de campanya forestal, quan el 13 de maig es va declarar un incendi de vegetació a la zona del castell del Montgrí, al vessant sud del massís, al terme de Torroella de Montgrí. Les flames van destrossar una superfície d'1,42 hectàrees d'un paratge amb alt valor paisatgístic.

Els incendis de l'Empordà

Si s'analitza la sèrie, entre l'any 2008 i el 2019 s'ha de destacar que el pitjor any a Girona va ser el 2012. Va ser l'any dels grans incendis a l'Empordà, que tothom té a la memòria per la ràpida expansió de les flames i la gran quantitat de terreny cremat. Els dos focs van tenir lloc el 22 de juliol de 2012 i van començar a la Jonquera i Portbou. La força de les flames va afectar 13.000 hectàrees, de les quals unes 8.000 eren forestals.

Greenpeace l'any passat va fer una anàlisi dels deu incendis forestals més devastadors des que va començar el segle XXI a Espanya i situa el de l'estiu del 2012 a la Jonquera en aquesta llista. Es va iniciar el 22 de juliol i se situa en el número 10 dels focs més virulents de tot Espanya i cal recordar que va destrossar moltes hectàrees. En concret, va ser provocat per unes burilles de tabac i va destrossar molts boscos, va causar desallotjaments massius i la mort de dues persones. L'Alt Empordà, de fet, és la comarca catalana amb més terreny cremat en 30 anys.