El 2019 han arribat a Catalunya un 40% menys de joves migrats que el 2018. Tot i la davallada, la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, destaca que són dades «considerables» i que cal seguir donant-hi resposta. Oliva es mostra optimista amb el nou Govern espanyol a qui demana «lleialtat, coresponsabilitat i transparència».

En aquest sentit, defensa que repartir els menors no acompanyats entre les diferents comunitats, una proposta que no va aconseguir el suport de totes les administracions amb el darrer executiu, és una bona manera de garantir la inclusió social d'aquests joves. «No pot ser que gairebé el 80% dels arribats el 2018 siguin atesos a Catalunya», conclou Oliva, per una qüestió «d'equilibri i d'oportunitats».

L'Alt Empordà o la Rioja

La secretària d'Infància, Adolescència i Joventut recorda que els nois que arriben sense família volen buscar un lloc on poder viure i guanyar diners per enviar a casa seva. «Si això ho fan des de l'Alt Empordà o des de la Rioja», recalca Oliva, «no té tanta importància, a efectes d'aquests nois». En canvi, per la secretària d'Infància, s'està garantint que no se sobrepassin les possibilitats d'inclusió social de l'Alt Empordà.

Per això, destaca que «possiblement» un grup de cinc o sis joves migrats sols tindran «més oportunitats» en algunes parts del territori on no hi ha aquest col·lectiu que en zones, com Catalunya, on se n'estan atenent més de 7.000 mil.

Per aquest motiu, reclama «corresponsabilitat» al Govern espanyol i confia a poder desenvolupar aquesta reforma proposada en l'anterior executiu però que no va aconseguir tenir el suport de totes les comunitats autònomes.

És una proposta recollida en un document de treball de l'Observatori de la Infància, organisme consultiu depenent del Ministeri que, segons Georgina Oliva, recull moltes de les bones experiències que s'han desenvolupat a Catalunya, com és la implantació d'un centre de primera acollida.