L'Ajuntament de Lloret de Mar ha localitzat fins a set abocaments il·legals de plaques d'amiant durant l'últim any en zones forestals del municipi. Així ho va confirmar la regidora de Protecció i Millora del Medi Ambient, Marina Nicolàs, qui va detallar que ja han contractat una empresa especialitzada per retirar aquest material cancerigen. «Aquesta setmana es va fer una primera actuació, i en els pròxims dies s'acabarà de retirar el que falti», va concretar Nicolàs. Un servei especialitzat que, de moment, ja ha costat 2.300 euros a l'Ajuntament. «L'empresa concessionària de recollida de residus no el pot retirar perquè cal una protecció especial i hem de contractar el servei a part», va explicar la regidora llorentenca, qui va lamentar que l'incivisme d'uns quants «acaba repercutint en tots els ciutadans». «Són diners que no podem invertir, per exemple, a comprar un nou joc per a un parc infantil», va posar com a exemple. A més, Nicolàs va ressaltar que, a banda d'un problema econòmic, també suposa un perill per a la gent que passeja pels boscos de Lloret.

Justament aquesta darrera setmana, l'Associació de Defensa Forestal (ADF) de la Selva Marítima va denunciar a través de les xarxes socials l'abandonament d'una quarantena de plaques de fibrociment tallades en una zona boscosa situada dins el terme de Lloret. Una descoberta que va fer la patrulla durant els controls periòdics que realitza al llarg de l'any per les zones forestals dels termes municipals de Lloret, Blanes i Tossa de Mar.

El fibrociment d'amiant, conegut popularment com a «uralita» -per la marca que li donava nom-, és un material contaminant que inhalat pot provocar fibrosi dels pulmons (asbestosi) o diversos càncers. Per això, per retirar-lo cal contractar un servei especialitzat que disposi d'un equip adequat per fer-ho.

En cas d'enganxar-se l'infractor en ple abandonament de residus, els membres de l'ADF l'identifiquen i avisen els Mossos o els Agents Rurals, que són els que aixequen acta i denuncien els fets. En aquest cas, els infractors hauran de recollir el material abandonat o fer-se càrrec del cost de retirada i l'Ajuntament, a més, també els pot imposar una sanció econòmica. Una multa que, segons l'ordenança municipal de civisme, aniria dels 750 als 1.500 euros per infracció greu, ja que comporta «un risc per a la salubritat i la seguretat».

D'altra banda, l'edil de Lloret va assenyalar que als boscos del terme municipal també s'hi aboquen molts voluminosos, un fet que, lamenta, no té «cap explicació». «Tenim un servei de recollida gratuït. Només l'has de trucar i quedar amb l'hora», va recordar Nicolàs, que va especificar que la deixalleria municipal també és gratuïta. La recollida dels objectes i altres residus abandonats als boscos és competència de l'Ajuntament, que és qui ha d'acabar assumint els costos que se'n derivin.