20:28h h

Bussos de la Guàrdia Civil se submergeixen a la recerca mariner desaparegut

Els bussos del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil amb base a l'Estartit (Baix Empordà) i Barcelona s'han submergit aquest divendres en aigües del port de Palamós per buscar el mariner del mercant que dimarts passat va caure a l'aigua per un cop de mar.

Els submarinistes, després de dies de mala mar, han pogut realitzar la immersió, però la mala visibilitat ha dificultat la seva tasca i no han aconseguit localitzar el desaparegut, un ciutadà filipí de 41 anys que amarrava el vaixell en què viatjava quan el temporal el va fer caure al mar.

També han participat aquesta tarda en el dispositiu de recerca, coordinat per Salvament Marítim, l'embarcació Riu Francolí del Servei Marítim de la Guàrdia Civil, però igualment sense èxit.

20:19h h

S'aixeca la suspensió de les activitats a l'exterior als espais naturals

La suspensió de les activitats a l'exterior als espais naturals s'ha aixecat aquest divendres a la tarda després del pas del temporal Gloria. Malgrat tot, encara queden unes 1.400 abonats sense llum, sobretot a Olivella i a Girona, i hi ha manca d'aigua a municipis com Torroella de Montgrí, Hostalric i Ullà. També hi ha afectacions de telefonia, fix i mòbil, que estan relacionades amb els problemes d'electricitat.

La Generalitat prioritzarà els municipis afectats pel temporal Gloria a l'hora de concedir les ajudes turístiques. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha subratllat que el Departament compta amb dues línies de subvencions, una de 20 milions d'euros per a actuacions en el sector turístic i una altra a través dels plans de foment territorial de turisme, dotada amb 6 milions.

Més informació...

17.40 h

Blanes tanca l'accés al tram nord del Camí de Ronda i a la pujada a Sant Joan per reparar danys del temporal

L'Ajuntament de Blanes ha tancat l'accés al tram nord del Camí de Ronda i a la pujada a la muntanya de Sant Joan per reparar danys del temporal Gloria. En concret, han quedat malmeses algunes baranes de seguretat en diversos trams del camí, i hi ha esllavissades a la falda de la muntanya. També hi ha danys en l'arbrat. L'Alcaldia està fent gestions amb diferents administracions i empreses per avançar en la reparació dels danys d'infraestructures i la recuperació de serveis malmesos. Aquest divendres, Renfe ha començat a regularitzar el servei d'autobusos entre Blanes i Malgrat de Mar, així com les comunicacions amb Maçanet.

17.05 h

Detecten a vista d'helicòpter 25 torres elèctriques malmeses pel temporal a comarques gironines

Endesa ha detectat 25 torres de mitjana tensió malmeses pel temporal Glòria durant aquests dies a comarques gironines. La xifra, que és provisional, s'ha obtingut durant el primer dia d'inspecció que la companyia ha fet amb l'ajuda d'un helicòpter i amb transport terrestre. Els danys han estat provocats sobretot pel fort vent, la neu i la caiguda d'arbres arrossegats per les crescudes de riu com el Ter i el Fluvià, que han trencant línies elèctriques, així com les inundacions.

Més informació...

14.45 h

Vídeo: L'entorn de Susqueda a vista de dron després del temporal

14.16 h

Enquesta

  • Creus que l'ACA va tardar massa a desembassar el pantà de Susqueda?

13.36 h

Limitada a terra per mala mar la recerca del mariner desaparegut al port de Palamós

La recerca del mariner de 41 anys i nacionalitat filipina que va ser escombrat dimarts passat per una onada quan amarrava al port de Palamós el mercant de bandera portuguesa en què viatjava s'ha reprès aquest divendres però només per terra a causa del mal estat de la mar.

· Llegeix més

12.56 h

Protecció Civil alerta de risc d'allau al Pirineu

Protecció Civil alerta del perill d'allaus al Pirineu i Prepirineu per aquest cap de setmana. El temporal ha deixat gruixos importants de neu però també perill d'allaus. Per això des de Protecció Civil demanen prudència per aquest cap de setmana. Que s'evitin les activitats fora de les pistes i cenyir-se a les zones delimitades per les estacions d'esquí.

· Llegeix més

12.37 h

ACA: No es van desembassar abans els pantans perquè les previsions eren incertes

El director de l'Àrea d'Abastament de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Molist, ha afirmat avui que no es va desembassar més aigua dels pantans abans del temporal perquè les previsions "eren incertes" i abans de la borrasca hi havia un "resguard molt important" que van pensar que seria suficient.

· Llegeix més

12.10 h

Més imatges de l'estat de les instal·lacions del GEiEG al barri de Sant Ponç

11.22 h

Girona intenta recuperar la normalitat després del temporal

La ciutat de Girona intenta recuperar la normalitat després del temporal que ahir va viure el seu pic màxim amb inundacions i nombrosos danys.

· Llegeix més

10.52 h

Així es troba la línia de tren entre Sils i Maçanet

10.36h

L'hospital Josep Trueta torna a la normalitat després de les inundacions d'ahir

Al llarg del matí s'han fet les comprovacions oportunes a les instal·lacions de l'ICO Girona per tal de poder reprendre l'activitat a Radioteràpia i Hospital de dia 2. Pels volts de dos quarts d'onze del matí, s'ha anunciat que es restablia tota l'activitat a la planta soterrani i que s'han reprès els tractaments de Radioteràpia, suspesos ahir a causa de l'aigua que va entrar pel desbordament del riu.

· Llegeix més

10.22 h

Territori calcula que caldran 20 milions d'eurosper reparar els desperfectes pel temporal

El conseller de Territori i Sonstenibilitat, Damià Calvet, ha quantificat en uns 20 MEUR el pressupost necessari per reparar els desperfectes que el temporal Gloria ha deixat en els ports de la Generalitat (no inclou els de Barcelona i Tarragona), el litoral i les carreteres. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha detallat per exemple que les actuacions als ports requeriran uns 6 MEUR i les que s'han de fer a les platges uns 15 MEUR. D'altra banda, ha defensat que la gestió dels pantans de Sau i Susqueda va ser correcta però que la climatologia els va "superar" i finalment es va "arrabassar" els límits dels dos pantans.

10.20 h

L'accés al pantà de Susqueda des del Pasteral està tallat

L'accés al pantà de Susqueda des del Pasteral està tallat. El motiu és que el vial presenta despreniments i la calçada s'ha descalçat en un tram de 35 metres.

· Llegeix més

09.52 h

Així han quedat d'inservibles les instal·lacions del GEiEG a Sant Ponç

· Llegeix més

09.39 h

El pont de Verges sobre el riu Ter es troba totalment inundat

El pont de Verges (Baix Empordà) sobre el Ter es troba totalment inundat i impracticable pel desbordament del riu després de la borrasca Gloria, segons informen Protecció Civil i Mossos d'Esquadra. Protecció Civil demana a la població que no s'apropi a la infraestructura ni en zones com aquesta en què el riu baixa desbordat perquè és molt perillós i demanen molta precaució.

· Llegeix més

09.20 h

Continuen les afectacions importants a Rodalies derivades del temporal Gloria

La xarxa de Rodalies continua patint afectacions importants aquest divendres al matí després del pas de la borrasca Gloria, que ha causat danys a les infraestructures per la caiguda d'arbres, esllavissades, risc de desbordament de rieres o el pont trencat per la crescuda del riu Tordera, entre altres, segons informa Renfe. S'està treballant per recuperar parcialment la xarxa, però encara existeixen limitacions importants que no permeten normalitzar el servei, informa l'operador.

· Llegeix més

09.11 h

El Trueta, gairebé al 100%

09.09 h

Reobren parcialment el pont del Ter a Torroella

Pels volts de les nou del matí, els Mossos d'Esquadra han permès l'obertura parcial del pont del riu Ter a Torroella, només en sentit Gualta.

· Llegeix més

08.51 h

Alguns accessos a Girona per la zona nord segueixen tancats

07.34 h

Tallat el pont sobre el riu Ter a Torroella de Montgrí

Els efectius d'emergències han procedit aquest matí a tallar el pont del Ter a Torroella i el poble ha quedat aïllat. Hi ha tots els accessos tallats al municipi i la població no pot sortir de la zona.

· Llegeix més

07.11 h

Aixequen el confinament als nou municipis que quedaven aigua avall de Susqueda

21.42 h

Les instal·lacions del Pontenc, engolides per la crescuda del Ter

El camp de futbol del Pontenc desapareix sota l'aigua: Una altra instal·lació molt malmesa a Girona és el camp de futbol del Club Espotiu Pontenc, al Pont Major. La fúria del Ter ha trencat un mur que separa les instal·lacions del riu i ha deixar sota l'aigua la gespa, els vestuaris i el magatzem. Un dels responsables del club, Joel Nierga, admet que no sap què passarà a partir d'ara perquè tot ha «desaparegut».

20.49 h

Es preveu que la punta del cabal arribi a la desembocadura a mitjanit

La punta del cabal del Ter ha passat per Girona a les 16 hores i es preveu que arribi a la desembocadura passada la mitjanit. El cabal del Ter està incrementant en el tram final. Precaució a l'entorn del riu.

20.25 h

Es restablirà el subministrament d'aigua potable a la ciutat a partir de les 20.30 h

A partir de les 20.30 h es preveu que s'hagi restablert el subministrament d'aigua potable a la ciutat de Girona. A hores d'ara s'està recuperant de forma progressiva aquest subministrament i s'espera que tot el municipi disposi d'aigua a les 20.30 h. Tot i això, es continua treballant en la recuperació completa del servei, perquè ara mateix les condicions de subministrament estan en un estat precari i no s'espera que fins demà es pugui estabilitzar la situació.

Arran de la resolució del problema amb l'abastament d'aigua, es confirma que demà es reprendran les classes a tots els centres educatius de Girona amb excepció de l'Institut Narcís Xifra, que ha tingut filtracions d'aigua a les aules.

20.01 h

L'Institut Narcís Xifra no podrà obrir portes demà

L'Ajuntament informa que l'Institut Narcís Xifra no podrà obrir les portes demà. Tot i que ja s'està actuant per reparar les afectacions, filtracions d'aigua han malmès les aules i no estaran en condicions per a l'activitat docent.

19.28 h

Mor un home a Tarragona arrossegat per les onades quan pescava a unes roques

Un veí de Reus de 50 anys ha mort aquest dijous a Calafat, nucli de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), després de ser arrossegat per una onada mentre pescava a les roques amb un company. L'altra persona ha resultat il·lesa. Fonts de la Guàrdia Civil han explicat que els fets han tingut lloc cap a les cinc de la tarda. Després de ser arrossegat, Salvament Marítim ha activat una embarcació i l'helicòpter de rescat, que és qui finalment l'ha tret de l'aigua. Amb tot no s'ha pogut fer res per salvar-li la vida. Aquesta és la quarta víctima mortal a Catalunya causa pels efectes del temporal Gloria. Es busca una cinquena persona desapareguda al mar a Palamós.

19.05 h

4.600 abonats sense llum a les comarques gironines arran del temporal, mig miler dels quals a Girona ciutat

La força del riu Ter, que s'ha endut torres elèctriques i ha malmès línies, deixa a hores d'ara 4.600 abonats sense llum arreu de les comarques gironines. L'afectació a Girona ciutat s'ha aconseguit rebaixar i, ara mateix, n'hi ha uns 500 que encara no tenen subministrament. Segons informa Endesa, la companyia té constància que han caigut quatre torres de mitjana tensió: dues a Bescanó (Gironès), una a Medinyà (Gironès) i una altra a Blanes (Selva). L'elèctrica no descarta, però, que n'hi hagi més d'afectades a la zona del Baix Ter, i està desplaçant els seus tècnics per comprovar les afectacions allà on se'ls han reportat incidències amb el subministrament.

18.46 h

Interior preveu rebaixar el pla Inuncat de fase d'emergència a alerta aquest vespre pel descens de cabal del Ter

La Generalitat preveu rebaixar el pla Inuncat de fase d'emergència a alerta aquest vespre pel descens de cabal del riu Ter. El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que la decisió es prendrà previsiblement entre les set i les vuit del vespre, quan la primera onada del Ter que ha sortit de Susqueda aquest matí arribi a la desembocadura. Buch sí que ha alertat, però, que l'episodi "encara no es pot donar per tancat" i ha demanat a la ciutadania que no s'exposi. "Fins que no baixi més el cabal, els punts més crítics continuen essent tots els llocs inundables", ha dit en referència no només al Ter, sinó a la resta de rius i rieres. Buch ha fet aquestes declaracions des de Girona. A la ciutat, l'Ajuntament preveu que demà els centres escolars ja puguin obrir i es reprenguin les classes. Sempre i quan, això sí, s'hagi recuperat el subministrament d'aigua potable.

18.40 h

Demà hi haurà classes a Girona si hi ha servei d'aigua

L'Ajuntament anuncia que està previst que demà es reprenguin les classes amb normalitat als centres escolars de la ciutat, excepte si no s'hagués aconseguit restablir el servei de subministrament d'aigua potable abans de demà a les 7h.

18.02 h

Un curtcircuit en una torre d'alta tensió negada deixa sense llum els veïns de Verges, la Tallada i Jafre

Un curtcircuit en una torra d'alta tensió negada pel desbordament del Ter deixa sense llum part dels veïns de Verges, Jafre i la Tallada d'Empordà. L'incident s'ha produït pels volts de les cinc de la tarda en una de les torres properes a la mota on hi havia molts curiosos pendents si finalment desborda i l'aigua arriba a la localitat. Els Bombers han informat a la companyia elèctrica que no podrà reparar l'avaria fins que baixi el nivell de l'aigua. A més, la crescuda del riu ha generat una esquerda "considerable" al pont de la carretera que salva el Ter i que connecta amb la C-31, una via molt transitada. Ara la preocupació dels veïns de Verges és que l'aigua no salti la mota i obligui a desallotjar veïns.

Platja d'Aro, després del pas de Gloria

17.05 h

Es dona per finalitzat el temporal Gloria que ha deixat 500 litres a Girona

16.56 h

Tercera víctima mortal provocada per la tempesta Gloria

Els Mossos d'Esquadra han localitzat a l'interior del seu vehicle el cos sense vida de l'home que es buscava a Cabacés (Priorat) des de les vuit del matí, segons ha informat Protecció Civil. El cotxe ha estat trobat de matinada al riu Montsant, i la unitat subaquàtica dels Mossos d'Esquadra han intervingut per excarcerar el cos. Segons ha explicat l'alcalde del municipi, Jaume Pujals, la víctima, de 36 anys, travessava habitualment una pista forestal entre Cabacés i la Figuera per anar a treballar. El cotxe submergit s'ha trobat a 220 metres de la pista forestal, segons els Agents Rurals. Es tracta de la tercera víctima mortal del temporal Gloria a Catalunya. Els altres dos són un veí de Jorba i un altre de Palafrugell.

16.34 h

Es tanca de manera immediata el subministrament d'aigua potable a Girona i una desena de municipis

El temporal continua sumant afectacions a les comarques gironines. Des de les quatre de la tarda els abonats d'Aigües de Girona i altres municipis de rodalies no disposen d'aigua potable per la manca de subministrament des de la presa del Pasteral, el punt de captació de l'abastament. Tot i que ja s'esta treballant per resoldre la situació, si no s'aconsegueix solucionar només es disposarà d'una hora de subministrament aquest vespre i dues més demà al matí. Paral—lelament unes 4.000 persones s'han quedat sense llum a causa de la caiguda d'una torre de mitja tensió.

Una inundació en el punt de recol·lecció de la presa del Pasteral ha deixat als abonats d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa) sense aigua potable. La situació afecta un total de 9 municipis del Gironès: Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Girona, Quart, Sant Julià de Ramis, Salt, Sarrià de Ter i Vilablareix. Tot i que ja es treballa per resoldre la incidència, des dels consistoris afectats han informat que s'ha restringit les reserves demanant a la ciutadania que en faci "un consum mínim i responsable" atesa la situació. En el cas que no es pugui solucionar durant les pròximes hores s'han fixat les franges horàries en què es podrà fer-ne ús, una hora avui al vespre de dos quarts de nou a dos quarts de deu i dues més demà de set a nou del matí. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que de moment es desconeix el grau d'afectació i que dos tècnics s'han desplaçat fins al lloc per avaluar la situació. "De seguida que en tinguem més notícies, informarem a la ciutadania" ha assegurat.

15.24 h

Fontajau inundat impedeix jugar el partit de l'Uni Girona de l'Eurolliga

15.04 h

Evacuen gent de les plantes inferiors del Trueta per entrada d'aigua

Cap a dos quarts de tres de la tarda s'ha detectat que començava a entrar aigua arran de la crescuda del riu Ter a la planta -3 de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que està situada sota el nivell del riu. Aquesta és una planta amb instal·lació tècnica, de manera que no hi ha persones. A les zones amb més afectació, s'hi han acumulat uns vint centímetres d'aigua i, de moment, no ha tingut cap conseqüència a l'abastiment tècnic de l'Hospital, que funciona amb normalitat.

Paral·lelament, s'ha decidit suspendre de manera preventiva l'activitat de radioteràpia de l'ICO Girona, donat que també està en una planta soterrània (-2) i, a més, propera al riu. En total s'han desprogramat 94 pacients. També de manera preventiva, s'han traslladat a un altre espai un grup de pacients que estaven rebent tractament a l'hospital de dia oncològic. S'ha procedit a tapiar els accessos als búnquers de radioteràpia per evitar les possibles filtracions d'aigua. ICO Girona valorarà a primera hora de demà si es pot reprendre l'activitat o si s'ha de desprogramar de nou. Per la seva banda, IDI també ha desprogramat 24 pacients (4 de Medicina Nuclear i 20 per mamografies).

Pel que fa al tall en el subministrament d'aigua potable, informar que l'Hospital Trueta disposa d'un dipòsit que garanteix l'abastiment per 5 dies.

L'Hospital ha activat un comitè de crisis per valorar i fer seguiment de la situació, que en tot moment ha estat controlada. La resta d'activitat de l'Hospital funciona amb normalitat. La direcció del centre ha estat tot moment en contacte amb les autoritats sanitàries i amb els cossos d'emergència i amb l'ACA.

14.23 h

Imatges del desbordament del riu Ter al barri de Pedret de Girona

13.47 h

Diverses afectacions viàries a la ciutat de Girona pel desbordament del riu Ter

13.44 h

Rescaten un cabirol que havia caigut al mar al Port de la Selva

13.40 h

Espectaculars imatges aèries de l'Estany de Banyoles

13.36 h

Sant Julià de Llor i Bonmatí, aïllats per l'increment del cabal del Ter

13.13 h

Preocupació per l'augment de cabal del Ter a poblacions del voltant del pantà de Susqueda

13.13 h

El riu Ter, al seu pas per la presa del Pasteral a la Cellera de Ter

Veure Galeria

12.29 h

L'Estany de Banyoles es manté desbordat en dos punts

12.25 h

Rescaten un cavall atrapat pel desbordament de la Tordera

12.07 h

Protecció Civil reactiva el confinament dels municipis des de Susqueda a la desembocadura

10.39 h

El riu Ter es torna a desbordar al barri de Pont Major

10.24 h

Hostalric aixeca el confinament i els desallotjats poden tornar a casa seva

10.06 h

El temporal Gloria ja ha deixat més de 400 litres a les comarques de Girona

09.43 h

La Molina reobre part del seu domini esquiable

09.14 h

El Govern demana mantenir la tensió i alerta que els rius es poden desbordar tot i que deixi de ploure al migdia

09.12 h

Així baixa el riu Onyar pel centre de Girona

riu Onyar riu Onyar

08.33 h

Interromput el servei d'Alta Velocitat entre Figueres i Perpinyà per inundacions

07.10 h

Protecció Civil aixeca el confinament a 26 municipis del Baix Ter