La ciutat de Girona es va despertar ahir sota l'amenaça de desbordament del riu Onyar. L'aigua arribava gairebé a l'alçada del carrer, fet que va despertar certa preocupació entre els ciutadans. Al migdia, la situació es va calmar i el nivell de l'aigua va anar disminuint. Ara bé, al vespre les pluges van revifar i de nou es va entrar en estat de màxima alerta (aquesta era la situació en el tancament de l'edició d'aquest diari).

«He activat la situació d'emergència per risc de desbordament de l'Onyar, especialment a carrer del Carme i Barri Vell», anunciava ahir l'alcaldessa, Marta Mardrenas, a les onze del matí. Es tractava d'una actuació preventiva per si la situació es complicava.

Els estudis acrediten que l'Onyar es desbordaria si el cabal sobrepassa els 600 m3 per segon, en el seu pas pel bell mig de la ciutat de Girona. Ahir a 3/4 de nou del matí, es va arribar als 536 m3/s, però al migdia la xifra va baixar fins als 483. Una tendència que va continuar al llarg de la tarda i a les nou del vespre ja se situava als 181 m3/s. Cal destacar que el dilluns a la nit el cabal era de 4 m3/s i, de mitjana, l'Onyar està als 1,5 m3/s, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Amb tot, Girona només va viure petites afectacions en mobilitat i alguns equipaments. Per exemple, a Campdorà va caure un arbre i a Pont Major es va barrar el pas al passeig que voreja el riu i les deveses perquè la zona estava totalment inundada. A més, al carrer de les Monges es va produir una petita esllavissada de terra. Al migdia, però, la brigada municipal va retirar la terra que havia ocupat el carrer. D'altra banda, l'aparcament municipal de la plaça Pallol es va inundar. El segon pis subterrani era ple d'aigua que omplia els cotxes.

Atents al pantà de Susqueda

Girona també va posar la mirada ahir en l'estat del pantà de Susqueda. L'alcaldessa va expressar la seva preocupació davant la possibilitat que es mantinguessin les persistents pluges i s'hagués d'obrir l'embassament per desaiguar, cosa que comportaria una crescuda considerable del riu Ter.

El pantà es trobava ahir a la tarda al 70% de la seva capacitat i el de Sau, el qual reté la principal avinguda d'aigua, a un 64%, segons dades facilitades per l'ACA. Tot i això, la ciutat de Girona patia perquè en cas que s'haguessin hagut d'obrir les comportes, l'augment de cabal del riu Ter hauria provocat que l'Onyar no hi pogués desembassar. I això hauria provocat un tap i, consegüentment, el desbordament del riu.

«En principi, això no està previst», va assegurar Madrenas. L'alcaldessa també va dir que, d'acord amb les previsions, la situació més crítica, d'un possible desbordament, es podria viure avui a primera hora del matí. «Per això preferim actuar amb cautela, perquè tota aquesta aigua se sumarà a la que ja porta el riu; estem tots activats en situació d'emergència», va puntualitzar.

Anul·lació d'activitats

Davant la situació, l'Ajuntament va decidir ahir suspendre totes les activitats en equipaments municipals a partir de les vuit del vespre. El Museu d'Art de Girona també va tancar durant la tarda «davant la situació de no poder garantir el servei d'obertura i atenció al públic».

Pel que fa als centres escolars de la ciutat, aquests van obrir ahir amb normalitat, amb excepció de l'escola bressol El Tren i l'institut Santiago Sobrequés, que van suspendre les classes. Tanmateix avui estaran tancants tots els centres educatius.

Calma i precaució

Davant la situació, l'alcaldessa va demanar «calma i precaució». «Malgrat la situació de risc per desbordament, volem fer una crida a la calma i simplement demanar a la població que estigui alerta als canals oficials davant de les novetats que es vagin produint», va remarcar Madrenas.