Els rius plens a vessar i amenaçants de desbordar, les onades de fins a dotze metres d'alçada que van castigar el litoral, les 220.000 llars sense electricitat -per una torre d'alta tensió caiguda a Sant Hilari Sacalm- i la neu que va tallar l'autopista a la Jonquera van deixar clar ahir per què Girona és un dels «dos extrems» de Catalunya que preocupen el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch.

Així ho va afimar al migdia a la sortida del Consell assessor dels plans d'emergència activats per vent, pluja i neu, i ho va ratificar a la tarda, aquesta vegada a Girona, després de reunir-se amb els responsables territorials dels diferents departaments del Govern.

Ja al vespre, les alertes de la Direcció General de Protecció Civil continuaven deixant-ho clar, ja que cinc de les vuit comarques catalanes on advertia «risc elevat de desbordament de rius» eren gironines: l'Alt i el Baix Empordà, la Selva, el Gironès i el Pla de l'Estany; exactament les mateixes on les conselleries d'Educació i d'Interior han recomanat que avui es tanquin els centres escolars. Ahir, 43.828 estudiants no van fer classe amb normalitat i per a la majoria, 35.359, les seves escoles i instituts no van obrir. Avui, també s'ha suspès l'activitat a la Universitat de Girona.

Gloria, el temporal de pluja i vent que afecta les comarques gironines -on es van registrar ràfegues de fins a cent quilòmetres per hora en algunes poblacions costaneres-, s'esperava especialment intens la darrera nit i matinada, i d'aquí la precaució demanada pels responsables dels diferents cossos d'emergències.

La costa avui segueix amb risc alt

Pel que fa a aquest dimecres al matí, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha rebaixat el grau de perill a la major part del territori, que ha canviat d'alt a moderat arreu menys al Ripollès i a primera línia de la costa, on continua sent molt alt i el temporal de mar es mantindrà. Ahir, a més de causar danys i inundar molts espais de l'Escala, Blanes o l'Estartit -aparcaments i baixos de cases inclosos-, també es van produir imatges insòlites com els carrers de Tossa de Mar coberts d'escuma blanca.

La persistència de la pluja que caigui avui s'afegirà a l'aigua acumulada en recs i rieres que ha fet augmentar perillosament els cabals dels rius gironins, provocant el desbordament del Ter en diversos punts del Baix Empordà -Verges i Torroella de Montgrí, per exemple, va ser una de les zones inundades- o incrementant el nivell habitual del Daró a la Bisbal. A la Selva, el creixement de la Tordera va obligar a desallotjar una quarantena de persones davant del risc de desbordament de la Tordera.

A la capital gironina, tota l'atenció es va centrar en l'Onyar, que va quedar a tan sols 64 metres cúbics per segon de la capacitat màxima abans de desbordar: 600 i ahir al matí va arribar fins als 536, una mesura que va anar baixant durant el dia. Al llarg de la història, i segons consta en el llibre Girona: rius, ponts i aiguats (1982), a la ciutat s'han produït 123 aiguats.

A última hora, les inundacions mantenien tallades cinc carreteres gironines a Roses (C-260), Ullà (C-31), Gualta (GI-643), Bellcaire d'Empordà (GIV-6321) i Massanes (BV-5143); mentre que la neu obligava a circular amb cadenes a Viladrau (GIV-5201), Molló (C-38), Agullana (GI-501), Planoles (GIV-4016) i Ribes de Freser (N-260), on el trànsit estava prohibit per als camions.