Les classes es van aturar ahir per a 43.828 alumnes de les comarques de Girona -gairebé el 66% del total- que o bé ja ni tan sols van anar als centres o bé van tornar a casa abans d'hora perquè l'activitat es va suspendre a la tarda. Avui, tampoc serà un dia normal per al gruix dels estudiants gironins, ja que el Departament d'Educació va recomanar ahir a la tarda que tots els centres de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany tanquin.

El Consell Comarcal del Baix Empordà va ser el primer a decidir la suspensió del transport escolar per a aquest dimecres; una mesura que també va prendre el del Gironès, però només pel que fa a les rutes als centres d'educació especial. Per precaució i seguint les recomanacions de la Generalitat, els ajuntaments de Girona, de Blanes o Sant Feliu de Guíxols, entre d'altres, també van acordar ràpidament que avui no hi hauria activitat lectiva.

La impossibilitat o les dificultats per desplaçar-se per algunes carreteres i els talls de llum provocats pel fort temporal de pluja i vent van fer que, al matí, es tanquessin escoles i instituts a 39 municipis gironins -en 30 casos, totalment, i en la resta, parcialment. Segons dades del Departament d'Educació, la mesura va afectar 34.359 infants i joves, als quals es van afegir 9.469 més que van veure com els seus centres tancaven portes a la tarda.

El Baix Empordà va ser una de les comarques més afectades, i el Consell va anul·lar el transport a Torroella de Montgrí i a Verges degut a la inundació que va patir aquesta zona. La resta de rutes es van mantenir, però, encara que el servei va dur els escolars com sempre, els tancaments fets durant el dia va obligar moltes famílies a anar a recollir els fills. D'entrada, es van tancar tots els centres educatius de Palamós, Calonge i Sant Antoni, Torroella de Montgrí, Castell-Platja d'Aro, Forallac, Bellcaire, Verges, Mont-ras, Sant Feliu de Guíxols, Vall-llobrega, Pals, la Pera, Cruïlles i Ullastret; un llistat que a la tarda es va engreixar amb els de la Bisbal d'Empordà.

Sobre el servei de menjador, el Consell va matenir-lo en tres escoles amb activitat i alumnat, a Begur, Corçà i Palafrugell.

A l'Alt Empordà, l'activitat escolar es va aturar als instituts de Llançà, l'Escala i la Jonquera, a més de les escoles de Pau i Puig d'Esquers, de Colera; a la tarda, es va fer el mateix a l'institut Cendrassos, de Figueres. A l'àrea de muntanya, només Vallfogona del Ripollès va mantenir els centres tancats.

Banyoles va centrar el gruix del tancament educatiu, amb les classes suspeses tant a primària com a secundària; a prop de l'institut Josep Brugulat, va caure un arbre. A fora de la capital, tampoc va obrir l'escola d'Esponellà. Pel que fa a la Selva, Blanes es va afegir al tancament a la tarda i el mantindrà avui, mentre que Hostalric, Tossa de Mar, Vidreres i Riudellots de la Selva van tancar tot el dia, igual que a l'institut de Caldes de Malavella.

Al Gironès, va passar el mateix a Salt, Cassà de la Selva, Sant Jordi Desvalls, Bordils, Celrà i Llagostera, així com als instituts de Sarrià de Ter i Santiago Sobrequés, de Girona.

Ahir a la tarda, el director territorial del Departament d'Educació a Girona, Martí Fonalleras, va explicar que, «en base a la reunió dels diferents departaments amb el conseller d'Interior» i la meteorologia d'aquesta nit i matinada, recomanaven que «tots els centres de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany tanquin»; ara bé, Fonalleras va precisar que la decisió final és de l'alcalde del municipi, ja que és el responsable de seguretat local. La decisió d'Educació es va prendre pel «risc» que es preveia per aquesta nit i perquè avisar avui a primera hora hauria estat tard, tal com va indicar el director territorial, perquè «Educació desplacem molta gent», en referència a l'alumnat però també a la plantilla.

La Universitat de Girona ha suspès les activitats lectives, avaluatives i docents per a avui -ahir va suspendre l'activitat a les facultats de Medicina i Infermeria per la proximitat amb l'Onyar-, fent cas de les recomanacions del Govern.