Més de 8.000 abonats de la companyia Endesa a les comarques de Girona estaven sense electricitat ahir al migdia, una xifra que al vespre s'havia reduït fins a 4.300. L'empresa va informar que la majoria de llars afectades es trobaven en poblacions petites de la Selva, la Garrotxa i l'Alt Empordà, encara que també es van produir talls en altres comarques com el Gironès, on una avaria va deixar prop de 450 clients de Salt sense llum -alguns d'ells, durant dotze hores.

La majoria d'interrupcions del subministrament elèctric van començar entre la nit i la matinada de dimarts a dimecres, i una part continuava ahir a la nit -quan Endesa va indicar que els seus tècnics treballaven per resoldre-ho.

Allà on els ajuntaments ho van demanar, la companyia va instal·lar grups electrògens per sortir del pas fins que es restableixi el servei. Endesa va remarcar que treballa en coordinació amb els consistoris gironins, igual que amb altres organismes supramunicipals i la Direcció general de Protecció civil, per identificar els punts crítics i respondre les necessitats més urgents.

Nuclis petits i dispersos

El gruix de les avaries acumulades entre el primer i el segon dia de la tempesta van ser provocades per inundacions, línies aèries malmeses o caigudes de branques o arbres. La dispersió geogràfica era un altre denominador comú, a més d'afectar, bàsicament, línies elèctriques de baixa tensió.

Sant Jaume de Llierca, Sant Feliu de Buixalleu, Riudarenes, Vilaür, Bàscara, Ventalló o Saus, Camallera i Llampaies eren alguns dels municipis subministrats per Endesa que van tancar el dimecres sense electricitat.

Als seus clients s'hi afegien llars abonades a altres empreses, com Agrienergia al Pla de l'Estany. Tant aquesta com Bassols Energia -que també cobreix una part de la Garrotxa- informaven dimarts a través dels seus comptes de Twitter que s'havien vist afectades per un problema a la xarxa de Red Eléctrica. D'aquesta manera es referien a la caiguda d'una torre de molt alta tensió (MAT) a Sant Hilari Sacalm a causa de la força de les ràfegues de vent. En conseqüència, uns 220.000 abonats d'Endesa a les comarques de Girona van quedar sense llum dimarts.

Des de Red Eléctrica (REE), van assegurar ahir que la línia estava en funcionament i que el servei estava garantit, però que la torre s'havia de reconstruir del tot. Abans, però, dimecres van començar els treballs d'inspecció del territori per comprovar si hi havia més desperfectes. Per fer-ho, van informar que se sobrevola amb un helicòpter la zona de les Guilleries més afectada pel primer dia del temporal.