El pantà de Susqueda ha obert les seves comportes per desembassar aigua. Mentre que ahir es trobava al 70% de la seva capacitat avui el sistema Sau-Susqueda ha augmentat fins al 93% a causa de les pluges d'aquesta nit passada.

Segons ha explicat el conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, s'ha aprofitat que el cabal de l'Onyar ha disminuït per dur a terme aquest desembassament. "Si el sistema Sau-Susqueda està tan alt, ens deixa molt poca capacitat de maniobra, tenint en compte que ha de ploure més", ha explicat el conseller. "Hem de desembassar perquè si no ens situarem als límits del pantà", ha afegit, concretant que es rebaixarà la capacitat del pantà fins a arribar al 70% - 80%.

Les previsions meteorològiques són que plourà intensament a partir de mitja tarda per culpa del temporal causat per la borrasca Glòria fins demà el migdia, sobretot al Pirineu Oriental i a les capçaleres del Ter. "Per tant és imperiós que puguem treure metres cúbics dels pantans i és el que estem fent", ha afirmat. D'altra banda, si les previsions meteorològiques se superen, s'entrarà en una "situació d'emergència" i s'hauran de gestionar possibles desbordaments.

Aquest desembassament s'està fent de forma progressiva fins a arribar als 260 metres cúbics per segon. A tres quarts de dues del migdia s'ha començat a treure aigua. A partir d'aquí, s'aniran duent a terme increments graduals de 50m3/s fins a assolir un cabal de sortida de 260m3/s. Aquesta operació permetrà alliberar els pantans de Sau i Susqueda i deixar espai per a les properes pluges.

Evitar que es desbordi el Ter i l'Onyar

L'operació de desembassament va acompanyada d'un control exhaustiu tant del riu Ter com de l'Onyar per evitar que es desbordin. "Hem advertit al territori sobre l'operatiu per si en algun moment se sobrepassa la capacitat màxima dels rius i, per tant, es provoca alguna inundació", ha explicat el conseller detallant que es tracta d'una "actuació molt delicada".

Hi ha tres punts crítics: el pont de Pedra, la zona de Pedret i el pont de la Barca. En aquests trams, els rius es troben al límit, mentre que a Pont Major el Ter ja s'ha desbordat. Segons ha explicat el conseller, des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'està monotonitzant constantment aquests punts.

L'objectiu és rebaixar la capacitat dels pantans Sau-Susqueda fins al 70% per poder absorbir la pluja que caurà aquesta tarda. Ara bé, "si comença a ploure, creix l'Onyar i es tapa la seva sortida natural, és a dir, el Ter, s'haurà de regular de nou el desembassament", ha especificat Calvet.

Anul·lació d'activitats a Girona

L'Ajuntament de Girona manté la fase d'emergència del Pla de protecció civil municipal. A causa del desembassament del pantà de Susqueda, ha decidit tancar tots els equipaments municipals aquesta tarda a partir de les 17 h, anul·lant totes les activitats que hi havia previstes. De la mateixa manera, recomanen a la ciutadania gironina que eviti desplaçaments innecessaris en les pròximes hores davant de la possibilitat dels desbordaments dels rius.

Paral·lelament, aquest matí l'Ajuntament ha efectuat el dispositiu policial i de Protecció Civil per avisar els veïns i veïnes que tenen habitatges en els baixos dels barris de Pedret, Sant Ponç i Pont Major de la situació de risc pel desbordament del riu Ter. També estan en contacte amb els centres assistencials propers a la llera del Ter per informar-los de l'evolució de la situació i perquè puguin prendre les decisions i prevencions necessàries.

A hores d'ara es manté el tall de circulació en els dos sentits de la marxa a la C-255 (km.0,800) al barri del Pont Major, passat el pont de l'Aigua, per un sobreeiximent el riu Ter en aquest punt. Al llarg del matí també hi ha hagut altres incidències menors -com petites esllavissades o caigudes de pedres i arbres- sense danys personals ni afectacions a la circulació ni desperfectes a la via pública o en habitatges i establiments comercials, que ja s'estan arreglant.