Les fortes ratxes de vent d'ahir van deixar partida una torre de la MAT a Sant Hilari Sacalm i la xarxa de transport de Red Eléctrica va quedar inoperativa a les comarques gironines, de la qual depèn la companyia distribuïdora Endesa, que va veure's obligada a fer talls de llum a 220.000 cases.

Van ser majoritàriament municipis de la costa els qui van llevar-se ahir a les fosques, a dos quarts de set, i el servei no va tornar a la normalitat fins a les nou del matí gràcies al subministrament de la interconnexió amb França. A l'incident de la torre també es van sumar les avaries habituals del temporal a les sensibles línies elèctriques, que van tenir milers d'afectats disseminats puntualment per tot el territori, en municipis com Roses, la Bisbal d'Empordà o Santa Coloma de Farners. A les nou del vespre, la xifra havia baixat a 880 abonats, segons Endesa.

Diversos operaris estan reparant actualment la torre de la MAT de Sant Hilari, que segons van confirmar fonts de Red Eléctrica, va patir «destrosses importants». En ple temporal de neu i vent, van haver de recórrer a retroexcavadores per netejar i obrir camins. La companyia va explicar que quan les condicions meteorològiques ho permetin, es farà una inspecció aèria amb helicòpter per avaluar i confirmar l'abast de l'incident.

Encara no se sap quan podran tenir la infraestructura a punt, però tots els treballs s'estan coordinant amb el Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT).

Cal tenir en compte que l'abastiment de les comarques gironines compta amb dues vies. D'una banda, hi ha la línia d'alta tensió aèria de doble circuit entre Vic-Bescanó i Bescanó-Sentmenat, que travessa la zona muntanyenca de les Guilleries i que va quedar afectada ahir a Sant Hilari. De l'altra, hi ha desplegada una línia soterrada que connecta amb França i que va permetre a Red Eléctrica tornar a facilitar subministrament a tota la demarcació.

«A les 9 hores s'ha normalitzat el sistema elèctric a la província de Girona», va anunciar Red Eléctrica en una piulada a Twitter.

Talls preventius d'Endesa

En quedar-se sense la font d'energia, Endesa va procedir a fer els talls de llum preventius. Va ser deliberadament per tal d'evitar una gran fallida de tot el sistema de distribució a les cases. De fet, segons van explicar fonts de la companyia, si la xarxa hagués quedat fora de servei més temps, els talls haurien sigut rotatius cada hora, a zones diferents de la demarcació. Com que de seguida es va poder restablir gràcies a la segona línia provinent de França, els talls rotatius ja no es van fer.

La interconnexió amb França

La interconnexió elèctrica en corrent continu amb França es va posar en marxa el 2016 i va ser el factor decisiu per poder recuperar en menys de dues hores la xarxa de transport de Red Elèctrica a comarques gironines. Aquesta línia està soterrada aprofitant la via del tren d'alta velocitat, a diferència de la que passa per Sant Hilari, i permet un control directe del flux d'energia des del sistema francès.

Són 64,5 quilòmetres de línia que enllaça els dos països, des de la població de Baixàs, a la comarca francesa del Rosselló, fins a Santa Llogaia, a l'Alt Empordà.