La riera ja havia baixat plena altres vegades, havia plogut, sí, «però mai així», assegurava ahir, com molts altres, la Maria Àngels, veïna d'Hostalric «de tota la vida», mentre treia la mica d'aigua -«res greu»- del portal número 34 del carrer Ravalet, al barri vell.

Afortunadament, no va patir grans desperfectes ni va haver de marxar de casa, però els «trons horrorosos i la pedra» van fer que no pogués dormir en tota la nit «dels nervis, d'estar amb angoixa», va lamentar. En canvi, unes quantes portes més avall del mateix carrer, una quarantena de veïns es van veure obligats a deixar casa seva per precaució, dimarts a la nit, perquè el ritme amenaçador amb què creixia el cabal de la Tordera augurava estralls durant la nit. El temporal va desestabilitzar la comarca amb ponts malmesos, els estanys de Sils desbordats i els desallotjaments preventius per l'amenaça de la Tordera, com va ser el cas de les 300 persones de la urbanització Riuclar de Massanes, amb l'ajuda d'helicòpter i tres dotacions de Bombers. Hostalric va convertir-se en un dels focus d'alerta on, amb deu hores sense subministraments i el tancament dels accessos, s'hi respirava un ambient d'excepcionalitat. Amb la sortida 10 de l'autopista barrada, l'esperit rebel dels veïns intentava esmunyir-se per la carretera comarcal C-35, amb els vehicles acumulats en fileres de mitja hora i l'esperança de convèncer els Mossos per entrar al poble confinat.

Desallotjament al Ravalet

«Diria que vaig ser dels últims que van evacuar, més que res per seguretat, però no ha acabat d'arribar l'aigua i no ha fet destrosses», va explicar Efraïm López, que viu al número 60 del centenar de portals que hi ha al carrer. Tot i que l'Ajuntament va oferir el Centre Cultural Serafí Pitarra per passar-hi la nit, els desallotjats van aconseguir ubicar-se a cases d'amics i familiars. «Ens hem col·locat allà on hem pogut; en el meu cas, m'he posat a casa els avis», va detallar López.

Mossos, Policia Local, Bombers i el mateix alcalde van anar trucant timbres i avisant a quarts de vuit del vespre que es preparessin per marxar. Només van fer-ho en una vorera, a la part baixa del carrer, on les cases queden exposades al riu i l'aigua podia trepitjar-los el jardí.

«Es va fer amb molt temps i trobo perfecte que ho fessin, encara que de perill no n'hi havia», va explicar Joan Ríos, a qui van evacuar amb la seva dona i les seves dues filles. Si bé és cert que faltaven més de dos metres perquè l'aigua arribés al seu pati, Ríos va assegurar que «mai havia vist el riu tan crescut».

De fet, el «mai ho havia vist així» eren les paraules habituals sobre el cabal del Tordera, un leitmotiv en les converses entre veïns, que comentaven la jugada al carrer, lluny d'obeir la mesura del confinament que l'alcalde, Nil Papiol, tant havia demanat des dels mitjans de comunicació. Que si al 28 hi van haver d'anar els Bombers i familiars de matinada perquè l'aigua sortia desbocada per la porta, que si l'emissora de la ràdio del poble no funciona, o si l'aigua va filtrar pel ventilador del sostre. Cadascú tenia una anècdota sobre com havia afectat el temporal.

Alguns recordaven l'última inundació important que va afectar l'antiga indústria tèxtil Tybor, que segons l'hostalriquenc Josep Mateu va ser ja fa unes dècades, cap als 70, i que va requerir l'evacuació dels seus treballadors lligats amb una corda. Justament és en aquesta zona de l'antiga Tybor, on el pont de carretera cap a Fogars de la Selva va quedar malmès i tallat a la circulació. Alguns encuriosits desafiaven la cinta de la policia per aconseguir millors vistes, tot i l'alerta de l'alcalde -i gairebé súplica- que no es tractava «d'un espectacle».

El CAP, traslladat al pavelló

«Ens hem quedat sense llum i hem hagut d'anar al poliesportiu per atendre les emergències», va apuntar Sandra García, administrativa del CAP d'Hostalric. Des de les tres de la nit fins al migdia, tot el poble va quedar-se sense subministraments i això va fer que el centre decidís traslladar-se al pavelló. Dues administratives, dues infermeres i un metge van atendre cinc persones durant el matí. A banda dels talls de subministrament, el confinament també va posar traves.

«No hem pogut fer les extraccions de sang perquè el transportista no podia venir a recollir les mostres», va afegir Imma Obiols, també del personal. No va ser l'únic CAP de la província afectat pel Gloria, ja que a alguns, com Besalú, els fallava el telèfon, o a Crespià i Espolla van tancar per inundació. Altres com Cadaqués, Maçanet o a Girona (Montilivi) van anul·lar les visites.