El ple de l'Ajuntament d'Olot d'anit va aprovar l'adjudicació de les obres de l'Espai Cràter per un valor total de 4.238.079 euros. L'adjudicació va ser aprovada amb els vots a favor de JuntsxCat i el PSC i els vots en contra d'ERC i la CUP.

Les adjudicacions van repartir-se en tres lots. El lot número 1 per a la construcció de l'edifici i la urbanització amb un import de 3.064.421 euros va ser guanyat per l'empresa Constructora del Cardoner SA. L'import de l'obra està repartit en 2.145.000 euros en el pressupost del 2020 i en 919.326 euros en el pressupost del 2021.

El lot número 2 per a la implantació museogràfica amb un import d'1.097.107 euros va ser guanyat per l'empresa Indissoluble. L'import es reparteix en 1.097.107 euros en el pressupost del 2020 i en 329.132 euros en el pressupost del 2021.

El tercer lot per al control d'execució i seguretat de les obres va ser guanyat per l'empresa Colomer-Rifà, enginyeria, arquitectura i medi ambient, amb un import de 76.551 euros.

L'alcalde, Josep Berga (JuntsxCat), va explicar que han exigit garanties en la condició que l'Espai Cràter estarà soterrat. Va explicar que li van garantir que no hi haurà filtracions d'aigua. També va exposar que fa pocs dies ell amb regidors i tècnics municipals va mostrar les característiques de l'obra sobre el terreny als veïns dels carrers adjacents. Va avançar que en els dies vinents ja es començaran a veure màquines fent feina al solar on en més o menys un any i mig. Berga es va mostrar «molt il·lusionat» pel fet que després de sis anys de tràmits l'Espai Cràter serà una realitat.

També va puntualitzar que de moment encara no se sap la utilitat de la Torre Castanys des de fa trenta anys seu del Museu dels Volcans.

Oposició

Si bé va votar a favor del projecte, el PSC va demanar que «sigui una obra amb un seguiment important». Guix va plantejar que l'empresa adjudicatària destina 200.000 euros a millores de qualitat sobre el projecte inicial. Segons ell, el fet de ser un projecte soterrat fa que la qualitat hagi de ser molt considerada. Va recordar que a la ciutat hi ha edificis públics amb deficiències i patologies importants. També va demanar per la utilitat de les gredes del volcà del Puig del Roser que seran extretes per fer el fossar que ubicarà l'Espai Cràter. Finalment, Guix va demanar una modificació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal d'acord amb el projecte executiu i arquitectònic redactat per l'estudi Baena Casamor.

Lluís Riera de la CUP va començar la seva intervenció amb una abraçada fraternal a una noia assetjada fa pocs dies entre la foscor del Firalet. A continuació de la referència a l'espai públic del Firalet, va valorar que, segons el seu criteri, si bé calia una revisió de l'espai museístic de la ciutat, no calia fer un espai nou que, segons ell, «no neix d'una demanda social, sinó que és una demanda turística». Va definir que «gastar-se més de 4 milions d'euros en obres no és una prioritat». Va demanar per les previsions d'ús de la Torre Castanys i va refermar-se en la negació a l'Espai Cràter.

En la mateixa línia es va expressar el portaveu republicà Josep Quintana. El regidor d'ERC va recordar l'oposició del seu grup al projecte. Va considerar que tirar endavant un nou espai museogràfic no és una prioritat per a la ciutat. A part d'aquesta opinió, Quintana va plantejar que el seu grup no veu clara la ubicació de l'Espai Cràter. Va justificar que tornaven a votar en contra.