Protecció Civil reactiva el confinament dels 26 municipis des de Susqueda a la desembocadura.

Demanen a la gent que viu en zones inundables que es refugiï a les plantes superiors.

Les poblacions afectades són: Osor, Susqueda, Amer, La Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Celrà, Bordils, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls, Sant Joan de Mollet, Flaçà, Foixà, Colomers, Jafre, Verges, Ultramort, Serra de Daró, La Tallada d'Empordà, Fontanilles, Ullà, Gualta i Torroella de Montgrí.

D'acord amb les prediccions de l'Agència Catalana de l'Aigua i del Servei Meteorològic de Catalunya, la pluja d'aquest matí i el desembassament de Susqueda està provocant l'assoliment d'un cabal superior als 1.300 metres cúbics per segon al riu Ter aigua avall de l'embassament de Susqueda.

En concret des de Protecció Civil es demana que:

  • Es demana als municipis afectats que no hi hagi població a les plantes inferiors dels edificis situats en zona inundable. Cal, per tant, que pugin a plantes superiors segures.
  • Si no es considera segur consulti amb el seu municipi on es troba el punt d'acollida habilitat per l'Ajuntament.
  • Si té dubtes sobre si el seu domicili es troba en zona inundable, truqui al seu Ajuntament.
  • Recordi agafar els medicaments que necessiti, les claus de casa i la seva documentació personal.
  • En cap cas intenti moure el seu vehicle de lloc, ni retirar cap objecte del seu domicili si hi ha entrat aigua.
  • En cap cas baixi a plantes subterrànies.
  • La Generalitat ha habilitat també el 012 per consultes referides al dispositiu de seguretat i emergències.

La resta de la població a la demarcació de Girona que no es trobi en aquestes zones ha d'evitar la mobilitat als entorns de la zona inundable fins a nova ordre.

S'està coordinant el dispositiu des del CECAT de Protecció Civil amb enllaç al centre de coordinació desplegat a Girona per les tasques operatives d'acompanyament o rescat que siguin necessàries.

Per altra banda, des de l'ACA es manté un especial seguiment dels rius Tordera, Muga, Fluvià, Ter, Onyar, Daró, Besòs, Llobregat i Siurana.

A conseqüència dels cabals elevats, en general, a tot Catalunya, Protecció Civil recomana:

  • No apropar-se a prop de lleres, rius i guals i evitar travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.
  • No deixar tampoc els cotxes aparcats en zones inundables o torrents, encara que estiguin secs.
  • No intentar travessar mai, ni a peu ni amb vehicle, zones amb acumulació d'aigua, inclòs l'entorn urbà, ni ponts on l'aigua estigui prop de la via.