El conseller de Territori i Sonstenibilitat, Damià Calvet, ha quantificat en uns 20 MEUR el pressupost necessari per reparar els desperfectes que el temporal Gloria ha deixat en els ports de la Generalitat (no inclou els de Barcelona i Tarragona), el litoral i les carreteres. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha detallat per exemple que les actuacions als ports requeriran uns 6 MEUR i les que s'han de fer a les platges uns 15 MEUR.

Platja d'Aro, un dels punts més afectats, ja ha demanat la declaració de zona catastròfica i estima que els danys superaran l'1,5 milions d'euros. Tot i això, espera donar xifres definitives dilluns vinent.

Les poblacions gironines afectades pel temporal de mar els tècnics ja estan sobre el terreny començant a quantificar els nombrosos desperfectes o tasques de neteja que caldrà per recuperar la normalitat però no s'aventuren encara donar xifres.

Sí ho ha fet el conseller. En el cas de les platges del litoral, ha calculat uns 15 MEUR per a reposar sorra i arreglar els passejos marítims o camins de ronda, entre d'altres. Ha dit que en tots els casos han de ser reparacions "que ja quedin adaptades a aquests episodis", que cada cop es viuran "amb més intensitat". "Davant d'aquesta realitat ens hem d'adaptar", ha declarat.

Pel que fa al sistema ferroviari, ha explicat que també caldran 5 MEUR per solucionar l'esfondrament dels ports a la línia ferroviària que uneix Blanes i Malgrat. Ha reconegut que l'actuació no serà refer els ponts com estàvem sinó construir-los d'una manera diferent per si es tornen a repetir temporals com el d'aquests dies.

Calvet ha explicat que s'hauran de fer servir els fons de contingència per pagar aquestes reparacions però ha reconegut que si aquests s'esgoten "algunes actuacions ordinàries dels departaments s'hauran de reprogramar per a més endavant". Ha afegit que la cua d'obres que hi ha actualment "s'allargarà una mica més" per destinar els recursos "a l'emergència".

Xifres, a partir de la setmana vinent

Excepte als punts on els danys han estat més moderats, la resta no esperen poder donar xifres fins a partir de la setmana vinent. A Blanes, Platja d'Aro, Palamós o l'Escala l'efecte de les onades que van arribar a ser de més de dotze metres són avui molt visibles al litoral que han començat a recorre els tècnics.

A la zona nord, a l'Alt Empordà, la presidenta del Consell Comarcal, Sònia Martínez, apuntava que des d'aquesta administració demanaran als ajuntaments que els facin arribar les valoracions per fer-les arribar conjuntament a la Generalitat i la Diputació. I una vegada normalitzat està previst convocar un consell d'alcaldes extraordinari.

Al Baix Empordà són diverses les poblacions amb nombroses afectacions. A Palamós, des de l'Ajuntament han informat que encara no està en disposició de tenir una relació dels danys. Tot just han començat a fer el recompte des de les àrees de Medi Ambient a platges i la resta del litoral. S'espera poder-ho tenir quantificat a mitjans de la setmana vinent.

Una situació similar a Sant Feliu de Guíxols on esperen que els tècnics de cara àrea vagin aportant les dades. Aquí s'han concentrat a la platja de Sant Pol i l'espigó de Rius i Calvet, a banda de mobiliari divers.

Visita de la consellera Teresa Jordà

La Consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i Alimentació, Teresa Jordà, va visitar dijous a la tarda punts com Blanes. Va començar la visita al port on han començat els primers treballs de reparació. Han desaparegut un tram de 20 metres del dic exteriors de contenció. Al costat del mur trencat també hi ha un altre tram descalçat que ja ha començat a col·lapsar.

Els treballs que han començat consisteixen a fiançar l'estructura del dic amb pedres de grans dimensions que s'estan traslladant al lloc on s'ha produït el trencament.

La Consellera també s'ha reunit amb representants dels pagesos i del sector pesquer. Va demanar als pagesos que facin un llistat de totes les afectacions per poder agilitzar la solució.