El subdelegat del Govern a Girona, Albert Bramon, va afirmar ahir que el Govern de l'Estat assumirà el compromís de fer front a les despeses que li pertoquen, incloses la rehabilitació d'espais i les mesures que s'hauran de prendre per tornar a la normalitat. Tot i això, encara no està clar amb quin format ho farà: podria ser un reial decret, una declaració de zona afectada per emergència o qualsevol altra fórmula.

Bramon va assistir dimecres a una reunió amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i els quatre subdelegats del Govern a Catalunya. En aquesta trobada, explica, ja va quedar clar que el Govern estatal es comprometia a assumir la part de despeses que li correspongui. Tot i això, va advertir que encara no està decidit quina serà la forma pràctica de fer-ho. Per això, va voler tranquil·litzar els ajuntaments i dir-los que des de la Subdelegació es posaran en contacte amb ells un cop s'hagi vist l'abast total dels anys i com s'acaben tramitant les ajudes per refer-los. «Prendrem la iniciativa de donar explicacions de com s'han de tramitar els ajuts pels costos i desperfectes que ens corresponguin a nosaltres», va indicar.

Per la seva banda, la Generalitat prioritzarà els municipis afectats pel temporal a l'hora de concedir els ajuts turístics. La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, va subratllar que el Departament compta amb dues línies de subvencions, una de 20 milions per a actuacions en el sector turístic i una altra a través dels plans de foment territorial de turisme, dotada amb 6 milions. En paral·lel, el Govern preveu impulsar un pla específic destinat a pal·liar les conseqüències del temporal.

Finalment, CaixaBank ha aprovat un pla d'ajudes que inclou una línia de finançament especial per donar suport a tots els veïns, comerços i empreses que han estat damnificats per les inundacions. Els afectats, doncs, podran accedir a préstecs en condicions preferents i amb la possibilitat de rebre bestretes dels pagaments de sinistres d'Agroseguro i els ajuts de la PAC, així com de línies destinades a la recuperació de les zones afectades que tindran períodes de carència de fins a quatre anys.