El conseller de Territori i Sonstenibilitat, Damià Calvet, ha quantificat en uns 20 milions el pressupost necessari per reparar els desperfectes que el temporal Gloria ha deixat en els ports de la Generalitat (no inclou els de Barcelona i Tarragona), el litoral i les carreteres. Les poblacions gironines ja tenen els tècnics sobre el terreny per concretar els danys que esperen donar la setmana vinent. Platja d'Aro calcula que seran d'1,5 milions d'euros i ja ha demanat la declaració de zona catastròfica.

El global de danys que ha donat Calvet xifra en uns 15 milions resposar sorra, arreglar els passejos o camins de ronda, entre d'altres. En tots els casos han de ser reparacions «que ja quedin adaptades a aquests episodis», que cada cop es viuran «amb més intensitat». «Davant d'aquesta realitat ens hem d'adaptar», ha declarat. D'altra banda, diu que caldran uns 6 milions d'euros per als ports i 5 milions seran per solucionar l'esfondrament dels ponts a la línia ferroviària que uneix Blanes i Malgrat.

El conseller ha reconegut que l'actuació no serà refer els ponts com estaven sinó construir-los d'una manera diferent per si es tornen a repetir temporals com el d'aquests dies.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha criticat l'actuació del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que dijous va sobrevolar les parts catalanes afectades pel temporal però, en canvi, no es va veure a peu sobre el territori. «No em sembla que sigui la millor manera de visitar una zona que ha patit danys catastròfics», ha declarat el conseller.

Els tècnics sobre el terreny

Les afectacions són moltes però les valoracions concretes s'espera que es vagin coneixent a partir de la setmana vinent. Els municipis gironins afectats pel temporal de mar ja tenien ahir els tècnics de les diferents àrees implicades sobre el terreny començant a quantificar els nombrosos desperfectes o tasques de neteja que caldrà per recuperar la normalitat. La majoria esperen a conèixer la llista definitiva per donar una xifra.

El port de Blanes és un dels que ha patit les pitjors conseqüències perquè l'onatge va generar un forat al dic. L'Ajuntament ja va anunciar que es demanarà ajuda a l'Estat. L'Ajuntament de Platja d'Aro, un dels punts més afectats, sí que s'ha aventurat a fer la primera estimació de danys a la via pública . La xifra es calcula que serà de més d'1,5 milions d'euros.

Per això, ahir, segons ha informat, es va adreçar a la subdelegació del Govern, tal com havia anunciat un dia abans, per demanar la declaració de zona catastròfica perquè els danys a la part pública superen la privada. Altres poblacions gironines podrien sumar-s'hi.

L'Ajuntament de l'Escala havia informat que en el seu cas s'afegien a la proposta d'altres municipis propers de considerar la possibilitat de demanar una declaració de zona catastròfica per a tot el litoral català. Les principals afectacions de Platja d'Aro s'han donat al passeig marítim tant en les infraestructures com en mobiliari.

Lloret obre el passeig

A Lloret de Mar, a la Selva, estaven fent ahir la recopilació de totes les afectacions que es concentren sobretot al passeig. Segons la informació facilitada, ahir es va obrir al trànsit aquest espai litoral.Fins llavors la sorra ocupava tota la zona de vehicles. S'ha descalçat una part i l'accés als vianants està tancat.

Al Baix Empordà, des de l'Ajuntament de Palamós van explicar que «tot just estem començant a fer recompte, a les platges i zones litorals» i no esperen tenir-ho enllestit fins a mitjans de la setmana vinent.

Els tècnics de les àrees de medi ambient recorrien ahir el litoral on la força del mar i les onades que van arribar a ser de fins a dotze metres, segons el registre de la Boia de Begur, van lesionar diferents parts.

Danys a Sant Pol i l'espigó

A Sant Feliu de Guíxols van veure com aquest fort temporal va destrossar una part de l'espigó de Rius i Calvet. A Sant Pol s'han malmès passeres i a la part propera a Sant Feliu la sorra arribava als carrers.

Des de l'Ajuntament van informar que es va donar ordre que els tècnics vagin anotant els diferents danys que se centren en Sant Pol i l'espigó. Part dels danys correspondrà reparar-los a administracions superiors. A l'Ajuntament li pertoca sobretot arranjar les platges on el temporal s'ha menjat la sorra i refer mobiliari.

Palafrugell és un més dels pobles que se sumen a la llarga llista de poblacions lesionades pel mar. Pateix importants desperfectes a les zones costaneres de Llafranc, Tamariu i Calella de Palafrugell.

Està previst dilluns detallar la situació en una visita a la zona de Llafranc amb la presència de l'alcalde, Josep Piferrer, altres representants municipals i acompanyats dels tècnics.

Davant l'abast del perjudici, el Consell Comarcal del Baix Empordà ha anunciat que té previst fer un balanç global de la comarca amb la presència també del delegat del Govern, Pere Vila, i el vicepresident de la Diputació Pau Presas. Es farà després de la convocatòria d'un consell d'alcaldes extraordinari.

La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez, va avançar que també esperen convocar un consell d'alcaldes extraordinari. «Demanarem a tots els ajuntaments valoració dels danys per fer-les arribar conjuntament a la Diputació i la Generalitat, i quan tot es normalitzi convocarem el consell d'alcaldes extraordinari», va concloure Martínez.

A l'Alt Empordà, algunes poblacions han tingut cops més moderats sobre la seva costa. És el cas de Castelló d'Empúries, on l'alcalde Salvi Güell constatava que malgrat haver de reposar mobiliari del passeig i refer o netejar platges com la Rubina no han de lamentar grans pèrdues. Aquí, zona d'Aiguamolls, hi ha una àmplia zona costanera inundada.

L'Escala reobre el passeig

Sí en canvi s'han danyat infraestructures a l'Escala on el temporal ha fet un gran sot al passeig d'Empúries, davant l'hostal Empúries. L'Ajuntament tenia previst ahir a la tarda o avui al matí reobrir aquest espai litoral que es va tancar al pas de vianants pel risc de caiguda de pins, alguns dels quals ja estaven a terra.

La desembocadura del Riuet es va poder reobrir i evacuar l'aigua acumulada en tot aquell sector. A la part urbana, al centre històric, el temporal va malmetre parts del passeig aixecant escalons del port d'en Perris o parts de la barana.

Com en la majoria de poblacions gironines prefereixen no avançar xifres dels danys fins que s'acabin de tancar les valoracions sobre el terreny que s'espera que siguin milionàries.