Els pobles i ciutats de Girona més devastats per la virulència del temporal GloriaGloria es despertaven encara, ahir, del malson. Diversos ajuntaments, entre ells els de Girona i el de Torroella de Montgrí, els més afectats, feien els primers números. De moment, la primera factura que deixa la borrasca més virulenta del darrer mig segle s'enfila fins als 18,8 milions d'euros.

Girona: 3,3 milions

La dada és provisional, però una primera estimació de l'Ajuntament de Girona els desperfectes en equipaments i béns municipals a la ciutat. Les dues grans afectacions són al pavelló de Fontajau i a la canonada de captació d'aigua del Pasteral, unes reparacions que costaran un milió d'euros cadascuna. Però hi ha incidències a reparar en multitud d'equipaments esportius, culturals, educatius i de l'àrea de sostenibilitat. A més, cal tenir en compte altres afectacions no municipals, no comptabilitzades, però que també van quedar malmeses, com el complex del GEiEG a Sant Ponç o l'hospital Josep Trueta.

Torroella: 4,3 milions

Fins ahir, Torroella de Montgrí i l'Estartit, molt perjudicats pel desbordament del riu Ter, havien presentat l'estimació de danys més elevada: uns 4,3 milions d'euros. L'Ajuntament no descarta que la xifra creixi. Només la reparació de la planta potabilitzadora, que va quedar totalment inundada, suposarà una inversió d'1,3 milions; per restituir la mota i la canonada afectades, caldran uns 900.000 més, anticipa el consistori. La neteja de les platges i la restitució dels serveis costarà 350.000 euros.

Palafrugell: 1 milió

A Palafrugell, els efectes del Gloria han estat especialment devastadors a Llafranc, i allà on fa uns dies hi havia passeig marítim hi ha un esvoranc de grans dimensions. Recuperar l'aspecte que tenia el passeig obligarà a fer una inversió de 800.000 euros. L'alcalde, Josep Piferrer, creu que les obres no hauran acabat a l'estiu. El municipi compta 100 arbres caiguts pel temporal, que ha provocat pèrdues globals al valorades en un milió.

Lloret: 1 milió

L'Ajuntament de Lloret de Mar situa el cost de la terrible borrasca en el milió d'euros. Al passeig caldrà refer escales i reposar mobiliari (210.000 euros) i, al de Fenals, s'haurà d'aixecar el mur i cobrir l'esvoranc de 40 metres (182.000 euros). L'alcalde, Jaume Dulsat, confia a cobrir la despesa amb ajudes d'altres administracions.

Alt Empordà: 3,4 Milions

A l'Alt Empordà les destrosses s'estimen en 3,4 milions d'euros. Destaquen els més de 926.000 euros que s'hauran d'invertir a Cadaqués, on el temporal va de destrossar les ribes, que ja havien patit desperfectes per l'acció de temporals anteriors. Els càlculs dels danys els fa el Consell Comarcal.

Platja d'Aro: 2,3 milions

L'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro valora en 2,3 milions els desperfectes ocasionats pel Gloria. Gairebé tota aquesta inversió (2,07 milions) anirà destinada a refer el front marítim: reparar la llosa del passeig (975.000 euros) i la reparació de l'enllumenat als (835.000 euros). Netejar i refer les platges costarà 245.000 euros més, calcula l'Ajuntament.

Salt: 452.000 euros

L'Ajuntament de Salt xifra en 452.000 euros els danys. La instal·lació que n'ha sortit pitjor parada és el Parc d'Aigües Braves del riu Ter, a l'alçada de la Pilastra, a tocar de Bescanó, que requerirà una despesa de 234.000 euros. Una altra partida important, de 72.000 euros, servirà per a la recuperació de les Deveses.

Verges : 1,5 milions

A Verges, l'Ajuntament quantifica en 1,5 milions d'euros els danys provocats pel Gloria. L'actuació més urgent, i també la més cara, consistirà en la reconstrucció de la mota del sector occidental del poble. El temporal també va afectar el cementiri, que ha patit filtracions a l'estructura.

Hostalric: 1,2 milions

L'Ajuntament d'Hostalric 'Hostalriccalcula que recuperar la normalitat al poble costarà 1,23 milions d'euros. La inversió més important consistirà a refer el pont de la riera d'Arbúcies.

Tossa: informe urgent

El pas del temporal Gloria ha causat danys a 162 negocis de Tossa de Mar (Selva) per valor d'1,8 milions d'euros (MEUR). A aquesta localitat el mar i l'espuma van entrar dins el nucli urbà, causant importants desperfectes a establiments. L'Ajuntament ha donat a conèixer l'informe elaborat des de l'Àrea de Promoció Econòmica on es quantifiquen les afectacions del teixit empresarial. En ell es detallen els danys materials a interior (711.000 euros) i a exterior (603.000 euros) i els desperfectes en estoc de productes (498.000 euros).

Deu pobles sense aigua

Uns 18.500 abonats d'una desena de municipis, la majoria del Baix Empordà i la Selva, continuaven ahir sense aigua potable.