Una gran barrera de restes vegetals ha ocupat la primera línia de més d'un quilòmetre dels sis de les platges de Sant Pere Pescador. S'hi veuen troncs, algues i fins i tot moltes pomes que va arrossegar el Fluvià. Particulars amb negocis a primera línia han començat a retirar brossa o netejar. Però pel gran volum obliga a plantejar una actuació que s'està avaluant perquè és un espai amb dunes litorals. A Roses, les restes les retira l'Ajuntament i per als plàstics han convocat la ciutadania. Durant tot el cap de setmana centenars de voluntaris han treballat arreu del litoral gironí.

El temporal va cobrir completament les platges a Sant Pere. L'aigua arribava a peu dels càmpings de la primera línia. Uns dies després és visible la línia on va arribar i al llarg de més d'un quilòmetre de platja s'hi poden veure les restes vegetals. És una fotografia que es repeteix a molts punts de la costa, com Cadaqués o l'Estartit.

En el cas de Sant Pere, la llargada de l'espai litoral fa visible el gran volum.

La gent passejava ahir per la platja verge, ara amb el mar en calma. La Mayte, que és de l'Armentera, explica que diumenge va fer-ho pel litoral de Llançà, on era menys visible el gran gruix de deixalles, i avui s'ha apropat a Sant Pere, on el Gloria ha deixat petjades allà on ens uns mesos s'omplirà de turistes.

L'alcalde, Agustí Badosa, constata que no tenen pressa perquè són una platja natural, falten mesos per a la temporada turística i queden molts quilòmetres més de platja.

Ara s'hi apropen els veïns. En Francesc hi passeva. Ell va viure el temporal intensament com a treballador del SEM. Comentava que en un punt proper als càmpings no s'hi veuen aparentment plàstics. En canvi, entre les restes hi ha la imatge curiosa de les pomes. Un dels motius és potser que grups de voluntaris van treure d'aquesta costa verge tota mena de deixalles diumenge, des de rodes a plàstics i fins i tot una bombona de butà.

Aficionat al submarinisme, en Francesc posa de manifest que el mar haurà capgirat el fons i remogut tot el que hi ha quedat enterrat, com els vaixells enfonsats. Pensa mentre mira la platja, però, que «el problema és qui netejarà això».

L'alcalde explica que els experts creuen que una part quedarà a la platja i ajudarà a afavorir els espais dunars. S'espera que aquesta setmana es faci una inspecció per avaluar com es retira i quines actuacions es fan.

Mentre això no passi, un altre veí s'encarregava de retirar algues i petits troncs del cami que voreja el seu negoci. Està a tocar dels càmpings on també treballaven en la neteja.

Roses convoca els veïns

Uns quilòmetres més al nord de la badia, a Roses, s'ha organitzat una recollida de brossa a la platja amb voluntaris cada dia d'aquesta setmana. La primera es va fer ahir de quatre a sis de la tarda i va recórrer diferents punts del litoral. «Una recollida perquè tornin a la normalitat», diu l'Ajuntament.

El regidor de Medi Ambient, Francesc Giner, ha explicat que «les restes vegetals s'estan retirant per part de l'empresa de neteja municipal» i que de «restes no naturals n'hi ha moltes», i és això el que s'espera retirar amb l'ajuda de voluntaris. En totes les poblacions queden setmanes de feina per retornar a les platges la imatge habitual.