Lleidatans acusats per la Guàrdia Civil de desordres públics, de danys i de delicte contra la seguretat en el trànsit per la seva participació en el tall de l'AP-7 a l'Alt Empordà convocat pel Tsunami Democràtic, es van negar a declarar davant el cos armat, de la mateixa manera que faran la resta de persones citades avui a la comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, segons va explicar la lletrada Esther Sancho, d'Advocacia per la Democràcia.

Sancho va criticar que la defensa no ha pogut tenir accés a l'expedient pel fet que la causa penal del jutjat d'instrucció 4 de Figueres està declarada secreta, motiu pel qual des d'Advocacia per la Democràcia es va recomanar als investigats no declarar, a l'espera de veure com avança la investigació judicial. «No podem accedir al seu contingut i només sabem que és pel tall de la Jonquera i poca cosa més», va indicar l'advocada. Així mateix, va explicar que els indicis que han portat a citar aquestes divuit persones serien les identificacions que la Guàrdia Civil va efectuar durant el tall de l'11 i 12 de novembre però «queda molt camí per esclarir si aquests indicis existeixen o no», va remarcar Sancho.

La Guàrdia Civil va advertir els investigats que, en paral·lel a la investigació penal, també s'han incoat expedients per la via administrativa per infraccions de la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a «llei mordassa». La tramitació d'aquests expedients sancionadors quedarà paralitzada fins que es doni per finalitzada la via penal.