29 de gener de 2020
29.01.2020

Les cambres de comerç volen ajuts per a empreses i inversió «urgent» en infraestructures

Aposten per un canvi de model econòmic que doni resposta a la crisi climàtica

29.01.2020 | 00:14
Un tècnic estudiant les tanques del pont d'Hostalric.

Les 13 cambres de comerç catalanes reclamen que s'activin polítiques i plans d'ajudes econòmiques per a les empreses afectades pel temporal Gloria, així com que s'agilitzin les obres de rehabilitació. Els òrgans camerals consideren que l'impacte del temporal «ha posat de manifest la necessitat d'inversió urgent en un pla que adapti les infraestructures crítiques necessàries per fer front als fenòmens meteorològics extrems i als requeriments propis de l'increment del nivell del mar», així com que permetin avançar-se a les onades de calor a l'estiu. Paral·lelament, reclamen un canvi de model econòmic que doni resposta a la crisi climàtica que hauria de tenir una nova ordenació del territori, «descentralitzat i distribuït».

Les cambres apunten que les afectacions dels temporals no es concentren només al litoral, sinó que s'estenen al conjunt del territori. Així, després de la borrasca Dana que va afectar les comarques de Lleida i Tarragona a finals de l'octubre, la línia ferroviària entre l'Espluga de Francolí i Lleida va quedar tallada «i no es preveu la seva reposició fins al mes de maig». Les cambres proposen que, com a representants de les empreses a tot el territori, reunir els sectors afectats per copsar les necessitats de cada comarca i contribuir a fer d'altaveus de les necessitats i les solucions als diferents problemes climàtics, hidrogràfics i de comunicacions.

Més enllà dels temporals, les cambres afirmen que l'automatització, la connectivitat i la digitalització de la mobilitat multimodal haurien de ser la base d'aquest nou model que proposen. És per això, que veuen necessari adaptar les xarxes de transport per facilitar la mobilitat sostenible i la reducció de la congestió i la contaminació i apostar per un pla d'infraestructures que incentivi la mobilitat activa i la reducció de gasos efecte hivernacle del transport motoritzat.

Entre d'altres, les cambres apunten la necessitat d'impulsar infraestructures de transport públic metropolità i especialment Rodalies, la millora de les condicions de circulació del transport públic en superfície, la construcció de nous accessos ferroviaris al Port de Barcelona.

BBVA ha posat en marxa unes línies especials de finançament per a famílies, autònoms i pimes afectades pel temporal de la setmana passada. A més, s'ha habilitat un telèfon d'atenció específica a tots els seus assegurats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook