La pujada d'un 35% de la quota fixa de l'aigua que va aprovar, dijous, al ple, l'equip de govern de Cassà de la Selva (JxCat i PSC) va generar malestar a l'oposició d'Esquerra, que ho titlla d' «injustificat» i «desmesurat».

L'alcalde, Robert Mundet, va al·legar a Diari de Girona que des del 2015 no s'havien actualitzat les tarifes i que, durant aquests anys, l'empresa concessionària de l'abastament, Aqualia, havia anat assumint la pujada de preu de la compra d'aigua al Consorci Costa Brava. «Encara que sembli que un 35% sigui elevat, la quota fixa són uns 2 euros i l'augment no és tant», va defensar Mundet.

Els canvis no afecten només la quota fixa, aplicable a cada tipus de comptador, sinó que també han augmentat de forma progressiva les quotes variables del consum. Ara bé, els que consumeixen fins a 24 m3 , que són el 57,7% dels usuaris, no els varia la quota variable. A partir dels següents trams de consum, els preus incrementen un 5%, 7% i 15% per a l'ús domèstic, mentre que per a l'industrial i comercial les pujades arriben al 25%. Les noves tarifes es faran efectives tan bon punt passin el vistiplau de la Generalitat.

ERC demana «contrastar» dades

El portaveu del grup d'oposició d'Esquerra, Martí Vallès, va argumentar que l'actualització s'ha fet sense que els càlculs de l'empresa hagin estat «contrastats».

«No estem en desacord perquè els preus s'actualitzin, però s'ha de pujar en funció del que la companyia justifiqui i no ho ha fet», va matisar, mentre denunciava que l'augment del 35% per la quota fixa, independentment del que consumeixis, és «desproporcionat». «A la meva factura no són 2 euros com diu l'equip de govern, a la meva factura són 7,33 euros», va assenyalar.

En aquest sentit, Vallès va explicar que el 2017, quan estaven al govern, van accedir a revisar els preus i van demanar una auditoria a Aqualia. «No ens van donar les dades i per això no vam actualitzar res», va lamentar, si bé és cert que, pel que fa al servei que ofereix l'empresa, no tenen «cap queixa».

A més, segons Vallès, l'abastament del municipi no només depèn de l'aigua del Consorci Costa Brava -provinent de la presa del Pasteral-, sinó que el 40% s'extreu de pous propis sense haver-la de comprar i, en aquest cas, només s'ha d'assumir el cost de l'extracció.