Els bons resultats obtinguts del model de treball col·laboratiu social i sanitari centrat en persones vulnerables -que s'ha aplicat a la vall de Camprodon- han permès que el projecte s'estengui arreu de la comarca del Ripollès. Concretament, aquest mes ha començat a aplicar-se a Sant Joan de les Abadesses.

Donar resposta a les necessitats de les persones fràgils, que necessiten cures pal·liatives o que tenen problemes de salut crònics i requereixen una atenció complexa, és un dels reptes als quals es fa front des dels àmbits sanitari i social.

Per donar resposta a aquestes necessitats és important que els professionals, tant de salut com de serveis socials, incrementin la seva interacció i la cooperació per fer un abordatge en equip.

Al Ripollès es va començar a treballar en un entorn col·laboratiu fa dos anys, el 2018, a diferents poblacions de tota la comarca en els centres d'atenció primària gestionats pels diferents proveïdors. L'1 de febrer de 2018, a través de l'impuls de l'Equip d'Atenció Primària (EAP) Camprodon i del Consorci de Benestar Social del Ripollès, la treballadora social es va integrar al CAP Camprodon, on es va obrir un espai de treball social i es va iniciar el treball d'equip. Els professionals van fer una cerca activa de les persones que es podrien beneficiar d'un treball integrat social i sanitari.

A partir dels 144 usuaris que tenen un grau de dependència tramitat van identificar 29 casos amb complexitat sanitària i social, els quals van requerir una valoració conjunta i un pla d'actuació compartit.

Persones de més de 65 anys

Els bons resultats obtinguts a la vall de Camprodon han animat els professionals a continuar estenent el model, ara a Sant Joan de les Abadesses. Es vol continuar apostant per aquest model integral, centrat en les necessitats de les persones en el seu entorn habitual. A partir d'ara, l'equip començarà per fer la cerca proactiva de casos entre un total de 1.037 usuaris majors de 65 anys.

Aquesta estratègia de treball col·laboratiu des dels àmbits sanitari i social és la que planteja el Pla d'atenció integrada social i sanitari (PAISS 2020-2022), impulsat pels departaments de Treball, Afers Socials i Família i el de Salut de la Generalitat.