Primer decidir la ubicació, després la inversió. El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, va explicar ahir que primer cal decidir quin és l'emplaçament definitiu del futur hospital Josep Trueta -si a Girona o a Salt- abans de començar-hi a destinar partides. Així va justificar Vila el fet que el pressupost de la Generalitat per les comarques gironines només inclogui pressupost a obres de millora de l'actual equipament, i que en canvi no hi hagi cap previsió per al nou hospital. «És un procés que demana temps i que no requereix una partida per aquest 2020», va assenyalar.

En la presentació del pressupost de la Generalitat a les comarques gironines, el delegat va destacar que, en global, el Govern català invertirà més de 118 milions d'euros a la demarcació, sumant tots els organismes. Entre les principals inversions va destacar la rehabilitació dels desguassos a la presa de Boadella (1,3 milions), els col·lectors en alta de Verges, Colomers i Jafre (2,7 milions), les noves estacions d'autobusos de la Bisbal i Palamós, els 12 milions que es destinaran a la C-66 entre Cornellà del Terri, Serinyà i Sant Ferriol i el condicionament de la Gi-633 entre Sant Julià de Ramis i Verges, entre d'altres.

Inversions en centres educatius

A més, Vila també va subratllar com a prioritat les inversions que es faran en centres educatius, com ara la construcció de l'escola Montserrat Vayreda de Roses (458.947 euros), el nou institut de Vilablareix (4,4 milions), el nou institut de Caldes (1,6 milions), la nova escola de Fanals, a Platja d'Aro (500.000), l'ampliació de l'IES Brugulat de Banyoles (1,07 milions) i la nova escola Sant Iscle de Vidreres, amb (620.000 euros). Pel que fa a l'institut Ermessenda de Girona, al qual no es destina cap partida per rehabilitar les naus de l'antiga Simon, on s'ha d'ubicar, Vila va assegurar que està previst fer-lo i que la situació s'anirà solucionant «a mesura que passin els propers exercicis».

El delegat del Govern també va incidir en què els pressupostos d'aquest 2020 permetran crear 1.928 places de treballadors públics a les comarques gironines. I que d'aquestes, el gran gruix (1.911) seran per a Salut i Educació. En aquesta xifra no s'inclouen, en canvi, els agents de Mossos d'Esquadra, perquè es comptabilitzen a part.

A la presentació dels pressupostos gironins també hi va assistir el secretari general de Vicepresidència, Albert Castellanos, que va recordar les línies generals dels comptes del Govern català -sostneibilitat, infància i gènere- i va destacar, entre d'altres, que enguany es destinen més de 2.000 euros a inversions, tot millorant les xifres d'ara fa una dècada.