L'efecte devastador del temporal Gloria s'ha notat amb força al polígon industrial Skol de Sant Feliu de Buixalleu. Ahir, les companyies perjudicades quantificaven els danys: 25 milions d'euros. Hi ha dues empreses que n'han sortit especialment perjudicades.

L'estimació de danys que fa el sector privat és catastròfica; de la seva banda, l'Ajuntament valora en 3,5 milions els desperfectes ocasionats per la borrasca, segons consta en la memòria que ha fet arribar al Consell Comarcal de la Selva. Entre les empreses implantades al polígon Skol, les dues que han patit les afectacions més greus són Klockner Pentaplast Espanya i la companyia José Combalía SA. Ambdues es troben situades de costat, a tocar de la carretera C-35, la carretera que connecta el municipi veí d'Hostalric amb Sant Celoni, i que es troba encara tallada a causa de diversos esvorancs oberts pel temporal la setmana passada.

Inundacions

Els principals desperfectes que han patit aquestes dues empreses són inundacions que han afectat la maquinària, que ha quedat inservible. L'alcalde, Josep Roquet, assegura que han hagut de parar la producció; segons l'Ajuntament, Klockner Pentaplast Espanya és la que s'ha endut la pitjor part. Aquesta multinacional alemanya, implantada de fa anys al poble, es dedica al sector del plàstic industrial i fabrica des de làmines per envasar productes farmacèutics -blísters- i làmines per envasar productes alimentaris que s'utilitzen, entre altres finalitats, per envasar pizzes precuites. De la seva banda, l'empresa José Combalía SA s'ocupa de la fabricació de taps metàl·lics de corona, els que s'utilitzen per a envasos de vidre de cervesa, refrescos i sucs, per exemple. Preguntats per Diari de Girona, ahir, portaveus de les dues empreses van declinar fer cap mena de valoració, que es reserven per a «més endavant».

Àrea de Gaserans

A l'àrea industrial de Gaserans, que també està a tocar la C-35, hi passa la Tordera ben a prop però l'alcalde afirma que s'havia fet un treball previ per part dels empresaris que va evitar que la força inusitada del cabal del riu provoqués danys destacables.

Còmput variable

El primer recompte oficiós dels desperfectes de la província va quedar enllestit abans-d'ahir, amb una xifra global de 95 milions, després d'afegir els números que faltaven del Ripollès (1,9 milions) i la Selva (un total de 59 milions, en els que s'hi inclouen els 25 de Sant Feliu de Buixalleu). La suma inclou les valoracions inicials que els municipis han fet arribar als consells comarcals, a més dels danys a particulars i a empreses o a d'altres sectors, com l'agricultura, que s'han anat coneixent aquests darrers dies. La comarca més afectada, i de llarg, és la Selva, que dispara la factura a 59 milions. Molt enrere la segueix el Baix Empordà, amb 17,8 milions. El gruix de les destrosses se l'emporten les platges que s'han quedat sense sorra, els passejos marítims descalçats i, en alguns trams, esfondrats, així com les canonades d'aigua rebentades i els camps impracticables. Es tracta d'unes estimacions inicials fetes per tal de poder activar les sol·licitud dels ajuts als governs, de manera que el còmput variarà.