Feia poques setmanes que s'havia constituït la nova Diputació de Girona quan va entrar al registre un informe de nou pàgines que era una autèntica bomba de rellotgeria. El ple de constitució va ser el 4 de juliol i el document es va registrar el 19 d'agost. Per tant, també feia poques setmanes que Miquel Noguer havia accedit a la presidència de l'entitat amb un pacte inèdit fins aleshores; Junts per Catalunya i ERC.

Noguer va tenir l'informe sobre la taula de presidència i molt probablement va haver de pessigar-se diverses vegades mentre el llegia per confirmar que no es tractava de cap mal son. Havia de gestionar un mar­rón difícil i gens gratificant. És evident que a ningú li satisfà tenir sobre la taula una denúncia d'aquestes característiques i haver de prendre decisions que no agradaran a tothom, especialment a aquells que el seu nom apareix negre sobre blanc en l'informe.

Segons han explicat fons de la Diputació, el president es va assessorar sobre com havia d'actuar davant d'un cas d'aquella dimensió. La resposta va ser clara i concisa: nomeni un instructor que elabori un nou informe més detallat i profund. Així es va fer i aquesta segona investigació és la que va anar al Consell d'Administració del Patronat de Turisme el dilluns 20 de gener, el dia que el Gloria trucava a la porta de Girona.

El Consell tampoc va tenir dubtes i va aprovar totes les recomanacions de l'instructor. A més de totes aquestes passes, el president de l'organisme va reunir dijous el personal del Patronat per explicar-los la situació de l'afer.