L'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya (Aecork) va premiar ahir amb el Gla d'Or la iniciativa Plant for the Planet, el Comité Champagne i l'interiorista Lázaro Rosa Violán pel seu compromís mediambiental i la defensa del suro que porten a terme.

La celebració de la 28a edició d'aquests premis, dedicats enguany a la sostenibilitat, es va fer ahir a la nit a l'espai Mas Marroch de Vilablareix, on es van reunir 65 personalitats de l'entorn surer, vitivinícola, gastronòmic i empresarial del territori català.

El primer dels tres premis es va entregar a l'organització Comité Champagne per ser «cada cop més sostenible, reduir progressivament la seva petjada de carboni, millorar l'aprofitament de l'aigua i augmentar la biodiversitat». El guardó el va recollir el president de l'organització i del Sindicat dels Viticultors de la Xampanya, Maxime Toubart. El segon premi es va entregar a l'interiorista i pintor Lázaro Rosa Violán per crear una sala VIP per a la passada Fira Internacional d'Art Contemporani ARCO Madrid, dissenyada amb suro.

L'últim dels tres premis va ser per la iniciativa Plant for the Planet creada l'any 2007 per Felix Finkbeiner, un nen alemany de 9 anys i que consisteix a plantar arbres. Des de llavors s'han plantat més de 13.000 milions d'arbres a 193 països. El premi el va recollir el doctor Josep Santacreu, president de Plant for the Planet Espanya. Durant l'acte es va anunciar que Aecork i aquesta entitat organitzaran una plantació de 65 alzines sureres -una per cada convidat al Gla d'Or- que ajudarà a contrarestar les emissions de CO2 que ha generat l'esdeveniment.

La cloenda de l'acte va anar a càrrec de la consellera d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, qui va destacar l'interès institucional perquè tot el sector surer català, tant en l'àmbit forestal com l'industrial, continuï treballant amb «l'esforç i l'excel·lència» que els distingeix com a exemple de bioeconomia circular.