La Direcció general d’Atenció a la família i Comunitat educativa del Departament d’Educació va assegurar dilluns a la coordinadora SOS Menjadors escolars que la nova Llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat garantirà el marc legal perquè les associacions de mares i pares d’alumnes (AMPA) que ho vulguin puguin gestionar el servei de menjador. Així ho va informar l’entitat, que els últims dos anys ha liderat la defensa del dret de les famílies a decidir sobre el menjador dels seus fills, i ho va confirmar ahir la Conselleria d’Educació.

De fet, l’avantprojecte de la Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2020 ja inclou aquesta possibilitat i una nova disposició addicional a la Llei d’Educació parla del «foment de la participació de les famílies en la gestió dels centres educatius públics a través de la dels respectius menjadors escolars»; i afegeix que per fer-ho se signaran convenis «amb la corresponent administració», en referència als consells comarcals. Els pressupostos de la Generalitat haurien d’aprovar-se al març.

El director general d’Atenció a la família i Comunitat educativa, Juan José Falcó, va informar SOS Menjadors que ja ha comunicat per escrit a tots els consells comarcals amb competències delegades la «solució legal» que el Govern ha trobat perquè les famílies puguin continuar assumint el servei. Aquest model es va trencar amb l’entrada en vigor de la Llei de Contractació pública que, segons la interpretació dels serveis jurídics dels ens comarcals, obliga a convocar un concurs públic.

Davant d’aquest escenari, SOS Menjadors ha fet una crida als consells comarcals catalans perquè frenin les licitacions dels serveis de menjador escolar «a l’espera de l’aprovació dels pressupostos i l’activació automàtica del nou marc regulatiu amb rang de llei».

Procés participatiu allargat

Al mateix temps, la coordinadora demana al Departament d’Educació que utilitzi els resultats del procés participatiu que es va iniciar l’abril del 2019 per regular com més aviat millor l’espai del migdia als centres educatius.

En teoria, la Conselleria havia de tancar la segona fase d’aquest procediment el novembre de l’any passat, però, després d’uns mesos de silenci, acaba d’allargar el calendari fins al 31 de març amb un nou període que ha anomenat de «conclusions i retorn».

Reobertura de menjadors als instituts

El Departament d’Educació manté la incògnita sobre els instituts on reobrirà els menjadors escolars dintre d’una prova pilot que el conseller, Josep Bargalló, va anunciar divendres al Parlament.

Per conèixer el detall de la mesura -van dir-, també cal esperar a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Segons Educació, es reobrirà el menjador de 103 centres de secundària catalans; per al qual es destinarà un pressupost d’1,8 milions d’euros dels nous comptes de la Generalitat.